ВИСША НАГЛОСТ! Лозан Панов пробва да профука четвърт милион за лимузини

0
1331

Скандалният председател на ВКС Лозан Панов е направил опит да напазарува луксозни автомобили за близо четвърт милион лева в края на 2015 година.

Той дори е успял да сключи договор за покупката на лъскавите лимузини. Главата в Темида на кръга „Хидра“ около укриващия се от родното правосъдие в чужбина ексбанкер Цветан Василев си е поръчал 3 автомобила за колосалната сума. За радост на данъкоплатците обаче в момента, в който трябвало да му бъдат доставени возилата, той ударил на камък. Причината за това е, че в края на октомври ВСС е взел решение за оптимизиране на разходите за съдебната власт и е поставил таван за покупката на автомобили до 45 бона – далеч под стойността на придобивките, които си е заплюл Панов, пише „Монитор“.

Всъщност избраният след обявения за целта търг доставчик „Порше БГ“ трябвало да осигури натъпкани с екстри черни аудита от модела А6, разполагащи дори с лумбални опори на кожените и подгряващи се седалки за по-голям комфорт на ползвателя им, както и с цели 190 конски сили под капака. Те били предпочетени пред БМВ 5-а серия, каквито предложил другият участник в конкурса – „Ауто Бавария“.

Интересен за Комисията за защита на личните данни пък би бил друг скандален факт. Вероятно поради немарливост на сайта на ВКС, където е качена документацията, касаеща обществената поръчка,

публично достояние са станали личните данни на куп нищо неподозиращи за това хора, сред които управителят на „Порше БГ“ и мениджърът на компанията, който е бил упълномощен да подпише договора за покупката на лимузините. Публикувани са ЕГН-та и дори номера на лични карти.

Справка на сайта на Агенцията по обществените поръчки показа, че Панов, който иначе се оплаква от недостиг на средства за Темида, е развързал със замах кесията. Освен за автопарка си и хигиената в съда той е помислил и за своята сигурност, като е решил да подсигури охраната си с две допълнителни рентгенови рамки, за които от бюджета на ВКС са били заделени над 100 бона.

Междувременно премиерският съветник по въпросите за борбата с корупцията и лидер на РЗС Яне Янев отправи поредна порция неудобни въпроси към скандалния магистрат. „Председателят на ВКС по повод встъпване в длъжност на новоизбраните инспектори заяви, че „изборите трябва да се правят чрез дебат… и да не прикриват парламентарен пазарлък”. Посланието е много точно, но само ако се отнася за всякакъв вид избори за административни ръководители от ВСС. Кажете цялата истина, г-н Панов, за всичко, в т.ч. и за Вашето кариерно израстване! Така ще Ви е по-лесно, особено ако си напишете истинското CV по месеци.

Започнете от това дали Вие сам решихте да се кандидатирате за председател на ВКС, а преди това на Административен съд – София-град, и свършете с това какъв беше Вашият избор – честен или спазарен“, настоява за отговори в своя позиция, разпространена до медиите, Янев. Той уточнява, че е провокиран от самия председателя на ВКС, който наскоро цитирал името му. „Според изявления на г-н Лозан Панов, публикувани на 10 март в медиите, той не вярва, че аз съм изпратил онзи прословут есемес до премиера Борисов, като по този начин индиректно ме обвинява в лъжа. Предвид неверието му, бих искал публично да го поканя в кабинета ми в МС.

Той е идвал и друг път и знае как да дойде, за да му покажа всичко, което го вълнува около нарочно оповестения от него есемес. Ако самият съдия Панов е наистина честен, призовавам го да сподели с българската общественост какъв е бил форматът на срещата, която е имал в американското посолство, кое е наложило един от тримата първи в независимата съдебна власт да бъде там заедно с партийния деятел Радан Кънев, докато в същото време публично се противопоставя на „политическото вмешателство” в работата на съда.

Обръщам внимание на г-н Панов, че ако например председателят на Върховния съд на САЩ отиде заедно с политически функционер в посолство на чужда държава и обяви пред пресата, че там нещо са се договаряли, той никога повече няма да бъде съдия“, завършва Янев./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук