Вкараха в черен списък лошите служители

0
1284

Бизнесът си направи регистър на нежеланите служители. Засега базата данни на businesspool.net е доста оскъдна, но тепърва ще набира популярност. Там може да се регистрира всеки работодател, който освен да прави справки за кандидатите за работа, които се явяват във фирмата му, може да вписва имената на нечитавите си служители.За да има все пак някаква обективност и прецизност, управителят на фирмата трябва да въведе освен името на нежелания служител също и номера на трудовата му книжка. Това е реквизит, който се научава единствено при надлежно наемане на работа, обясняват администраторите на сайта. Двете, та дори и трите имена на човек могат лесно да се научат, но номерът на трудовата книжка – не, категорични са оттам. Това изискване дава право за достъп само на работодатели, които са наели работника по всички законови изисквания на трудовото право у нас.

И досега откъслечно съществуваха различни неофициални регистри и за лоши шефове, и за лоши служители. За да са далеч от обикновената клевета, някои сайтове изискваха „дамгосването“ на определена личност да стане само и единствено след съдебно дело. За целта трябваше да се впише и номерът на делото и как е приключило то.

На принципа „като никой не ти помага, помогни си сам“, бизнесът започна и сам да се предпазва от нежеланите клиенти и контрагенти. За целта в базата данни трябва да се впишат няколко детайла на фирмата, които не са общоизвестни, като например номерът на булстата и адресът на регистрация.

Още по-любопитна е борбата, особено на търговците, с крадливите клиенти. Стига да има видео от наглата кражба, то спокойно се пуска по всички възможни интернет канали. Невинаги обаче „филмчето на позора“ възвръща загубите на търговеца. Ето защо много хора дават награда за информация. Мизата тръгва от 500 лева. Такава сума последно обяви собственик на аптека, който търси информация за крадлив клиент, записан на охранителната му видеокамера.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук