ВКС връща Лили Маринкова на работа в БНР

0
11026

Журналистът Лили Маринкова се връща като директор на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио. Това решиха магистратите от Върховния касационен съд.

БНР трябва да й плати обезщение от 15 500 лв. Решението е от 2 юли 2018 г и не подлежи на обжалване, пише „24 часа“.

Решението на ВКС отменя въззивно решение от 30 март 2017 г., постановено от Софийския градски съд по въззивно гр.д. № 545/2017 г.

Магистратите на ВКС постановиха отмяна на заповед № 1788 от 06 юни 2016 г. на генералния директор на БНР, с която е прекратено трудовото правоотношение с Лили Маринкова.

Съдът я възстановява на заеманата длъжност „директор“ на Програма „Хоризонт“. В същото решение се осъжда ръководството на радиото да заплати на Лили Маринкова 15 505,15 лв. (петнадесет хиляди петстотин и пет лв. и петнадесет ст.), което е обезщетение по Кодекса на труда ведно със законната лихва върху главницата и 600 (шестотин) лева съдебни разноски по делото.

ВКС осъжда БНР да заплати на Върховния касационен съд и 583,22 лв. (петстотин осемдесет и три лв. и двадесет и две ст.) дължими държавни такси по делото.

Решението не подлежи на обжалване.

Припомняме, Лили Маринкова бе освободена от поста от новия генерален директор на БНР Александър Велев през юни 2016 г.

В коментар за произнасянето на ВКС Маринкова заяви: „Би било разочароващо да не спазя съдебното решение“.

Генералният директор на БНР Александър Велев заяви: „Не мога да коментирам решението на съда. Когато се запозная с мотивите, тогава ще реша какво ще правя. Тя е освободена по член от Кодекса на труда, според който генералният директор има право да избере екипа си“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук