ВКС намали присъдите за убийството на Михаил Стоянов в Борисовата градина

0
6778

ВКС намали присъдите на осъдените за убийството на Михаил Стоянов в Борисовата градина през 2008 г. 10 години затвор за убийството в Борисовата градина наложиха от Върховния касационен съд (ВКС) на Александър Георгиев. Другият обвиняем – Радослав Кирчев – получи 4 г. и 6 м., съобщиха от ВКС.

Решение № 39/21 юни 2018 г. по наказателно дело № 1258/2017 г. на тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) променя решението на Апелативния съд в София № 84/2016 г.
То намалява наказанието на Георгиев от 15 на 10 г. „лишаване от свобода“ и наказанието на подсъдимия Кирчев от 6 г. на 4 г. и 6 м. затвор. Съдът оставя в сила решението в останалата наказателна част. Решението не подлежи на обжалване.

Във ВКС е получено уведомление от прокурор, че са предприети действия за изпълнение на наложените наказания.

Делото е образувано по касационни жалби на двамата подсъдими и на частния обвинител и граждански ищец срещу решението на Софийския апелативен съд, с което е изменена присъда по н.о.х.д. № 3766/2013 г. на Софийския градски съд (СГС).

Първата присъда – на СГС признава Александър Георгиев и Радослав Кирчев за виновни за убийството на 30 септември 2008 г. в Борисовата градина на Михаил Стоянов по особено мъчителен за жертвата начин.

Първоначално Георгиев е осъден на 13 г. затвор, а Кирчев – на 4 г. и 10 м. зад решетките. Оправдани са по обвинението убийството да е извършено по хулигански подбуди.

Апелативният съд на София увеличава присъдите им съответно на 15 и на 6 г. затвор. Същият съд обезсилва първоначалната присъда в гражданско-осъдителната й част, а в останалата й част е потвърдена.

Съдебният състав на ВКС приема жалбите на подсъдимите за основателни само за явната несправедливост на наложените им наказания, а в останалите части – за неоснователни. Съдът приема като неоснователна и жалбата на частния обвинител.

Според ВКС, като смекчаващо вината обстоятелства за Георгиев СГС правилно е отчел възрастта му към процесната дата – 18 години и 6 месеца. Това е в началото на пълнолетието и се характеризира с определена незрялост в оценъчната му дейност, чистото му съдебно минало и продължителността на наказателното производство.

В полза на подсъдимия следва да се отчете и добрата му професионална характеристика и влошено здравословно състояние, за които по делото са налице съответни доказателства. П

Според върховните съдии допълнително намаляване на наказанието за Георгиев би било проява на неоправдано снизхождение, предвид характеристиката на цялостната престъпна дейност на Георгиев. Убийството е било придружено с отнемане на вещите на пострадалия, както и за прикриването му подсъдимият е използвал и други лица, върху които е въздействал с цел да извършат престъпления против правосъдието.

Според ВКС за подсъдимия Кирчев има многобройни смекчаващи обстоятелства – продължителността на наказателното производство, чисто съдебно минало и добри характеристични данни. Подсъдимият Кирчев е бил в горната граница на непълнолетието. Това е причина наказанието му да е в малка степен (6 месеца) под законовия специален минимум от 5 години затвор за тежестта на престъплението.

Припомняме, че 25-годишният студент по медицина Михаил Стоянов е пребит до смърт на 30 септември 2008 г. в Борисовата градина в София. В продължение на две години няма задържани по случая. През юни 2010 г. полицията задържа двама заподозрени — Радослав Кирчев, който тогава е на 19 г. и Александър Георгиев, тогава е 20-годишен.

БХК искат от Цацаров спецнадзор по делото за убийството на Михаил
Майката на убитото момче

Пред разследващите задържаните заявяват, че са участвали в група от петима, която е „прочиствала“ парка от гей мъже. Разследващите получават данни за поне още десет нападения, по които се търсят доказателства.

Разследването приключва на 28 май 2012 г., но до 30 септември 2012 г. няма внесен обвинителен акт срещу заподозрените.

Това е причината неправителствени организации да започнат международна кампания с искане за правосъдие в разумен срок и за включване на сексуалната ориентация като признат от Наказателния кодекс признак, на основата на който се извършват престъпления от омраза.

Междувременно двамата обвиняеми – Александър Георгиев и Радослав Кирчев имаха възможност да учат.

През септември 2012 г. правозащитните организации Български хелзинкски комитет и Амнести Интърнешънъл подемат международна кампания срещу бавното правосъдие по случая на Михаил Стоянов.

В средата на декември 2012 г. Софийска градска прокуратура внася в съда обвинителен акт срещу Александър Георгиев и Радослав Кирчев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук