Внимавайте, планините са смъртоносно опасни тази седмица

0
1256

Планините са смъртоносно опасни тази седмица, предвид очакващите се валежи от сняг и бурен вятър. Особено рискови са зоните над горите. Това съобщи директорът на Планинската спасителна служба при БЧК Емил Нешев.

„Туристите да не се подлагат излишно на риск и да не предприемат походи, сноубордистите и скиорите да карат само в обозначените писти, тъй като има реална опасност от лавини и падане на снежни козирки“, каза още Нешев. По думите му към този момент всички планини у нас са опасни.

Четири са смъртните случая от началото на годината до сега. Само последният от тях е в резултат на паднала лавина. Останалите са в следствие на заболявания, които са се обострили.

Дори в спокойно и хубаво време хората да не действат лекомислено планината, защото най-опасна е подценената планина, каза още Емил Нешев. Изходът от борбата с нея винаги е в нейна полза, напомниха планинските спасители. Облеклото трябва да е топло, да не се излиза без придружител, телефонът да е добре зареден, като предварително е свалено електронното приложение на Планинската спасителна служба. Чрез него закъсалият турист, скиор или сноубордист извън пистите ще бъде открит бързо от спасителите, посъветва още Емил Нешев.

На 2566 души е оказала помощ службата през 2017 година, припомниха от БЧК.

От тях 2457 са на ски писта и 94 спасителни акции със 109 пострадали във високите части на планината. Смъртните случаи са 8.

Емил Нешев обясни, че ПСС са сформирали 32 отряда, разположени в подпланинските селища на България. В тях участват 526 правоспособни планински спасители. 47 от спасителите са щатни, а всички останали са доброволци.

По думите му две са основните причини за инциденти в планината. Първата е подценяването на условията в планината – снежната покривка, метеорологичните условия. Другата основна причина е плод на човешка дейност, а именно надценяването на собствените възможности.

От БЧК съобщиха, че стартира нова инициатива „Планинска грижа“. Чрез нея ще се събират средства, с които ще се създават учебни програми и курсове за превенция.

/монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук