Внимание! Това лекарство предизвиква инфаркт, а мнозина го употребяват доста често и дори не подозират опасността

0
1498

Учени от Великобритания и Канада съставиха списък с най-масово използваните хапчета, които причиняват вреда на здравето

Колкото повече доказателства излизат за вредата и опасността от някоилекарства, толкова по-масирана и агресивна става рекламата на повечето от тях в средствата за масова информация. Публикуваме информация за опасностите от най-разпространените, популярни и най-често приемани лекарствени препарати.

Двама специалисти в областта на клиничната фармакология от Великобритания и Канада призовават призовават обезболяващо лекарство диклофенак – аналгетик от групата на нестероидните противовъзпалителни средства, да бъде иззето от аптечната мрежа. В своя разработка, публикувана във влиятелномедицинско списание, Патриция Мак Гетиен от Великобритания и Дейвид Хенри от Канада, са доказали още през 2006 г., че продължителният прием на диклофенак повишава с 40 на сто риска от инфаркт и други сърдечно-съдови заболявания. Извършеният от авторите анализ показва, че диклофенакът продължава да е най-често предписваният противовъзпалителен нестероиден препарат в 15 страни от света. Освен това присъства в националния списък от лекарствени средства от първа необходимост в още 74 страни. При това диклофенакът се приема с еднаква честота както в най-развитите страни, така и в по-изостаналите. Резултатите от изследванията доказват, че информацията за рисковете, свързани с диклофенака, така и не е стигнала до практикуващите клиницисти. Такъв извод правят Мак Гетиен и Хенки.

„Имайки предвид съществуването на по-безопасни алтернативи, диклофенакът трябва да бъде изключен от националните списъци на жизненоважни препарати. Освен това съществуват достатъчно основания това лекарство да бъде изтеглено от световните фармацевтични пазари”, смятат медиците. Между другото, в интервю за в. „Дейли телеграф” представител на британския лекарствен регулатор отбелязва, че за повечето пациенти обезболяващият ефект от диклофенака превишава риска от странични ефекти. Според него е нужно да се препоръча този препарат да се приема на кратки курсове и в максимално ниски дози.

www.blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук