Военният министър излиза сух от привикването му в прокуратурата! (ОБНОВЕНА)

0
1564

Военният министър Николай Ненчев няма да бъде привличан към наказателна отговорност, научи БЛИЦ от два независими източника. От близо 3 часа отбранителният шеф е на разпит в следствения отдел на Софийската градска прокуратура на булевард „Монтевидео“.Медията ни научи, че той е привикан във връзка с прокурорската проверка на договора на военното министерство с Полша за ремонта на двигателите на изтребителите МиГ-29. Сигналът бе подаден от ДАНС преди месец.

От държавното обвинение бяха изискали цялата документация по сключения договор между министър Ненчев и полския му колега Томаш Шемоняк. Военно-дипломатическото споразумение бе ратифицирано и от българския парламент, с което министърът прехвърли отговорността за договора на депутатите.

Договорът за ремонтът на МиГ-овете от страна на Полша предвижда ремонтирането на шест самолетни двигателя срещу 6.138 млн. евро. След ремонта ресурсът на всеки от двигателите на МиГ-29 ще бъде удължен с 350 часа, като гаранцията е за 200 часа.

Припомняме, този договор бе оспорван от консорциума-производител на самолетите – РСК МиГ, тъй като те държат лицензите и разработките са тяхна интелектуална собственост. От Русия и от Полша потвърдиха, че от фабриката не са давали лиценз за ремонт и модернизация на техника за трети страни.

20 дни след влизането в сила на споразумението, България трябваше да получи за временно ползване два полски двигателя. Първите два ремонтирани български мотора трябва да бъдат доставени 7 месеца по-късно. Останалите четири двигателя се очакваха в срок от 11 месеца.

Припомняме, това не е първият случай на опит да бъде ремонтирана или модернизирана техника на Българската армия в страна, различна от страната-производител. През 2007 година бе прекратен договора с израелската „Елбит Системс“ за ремонт на вертолетите ни Ми-17 и Ми-24.

Провалът на сделката – около 12 млн. евро, бе платен от българските данъкоплатци.

Очаквайте подробности!
Ивайло КРАЧУНОВ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук