Война на пътя: Изтрещя ли българинът?

0
930

Пикът на нарушенията по пътищата от 2012 година насам не е случаен. Той ще върви нагоре, заяви пред Нова телевизия Йонко Иванов от Съюза по авто-мото подготовка, ден след като мъж с психични проблеми помете 12 коли на „Цариградско шосе“.„В момента живеем в някакъв ненормален филм, режисиран от държавата. Психотестът се продава наляво и надясно. Сега всички, които имат наказание за алкохол, трябва да минат тест, за да вземат книжка за камион или алкохол, всички го минават”, коментира Йонко Иванов.

Според него вината не е само във водача, а в цялостната организация на живота – от училището, през липсващата казарма, където момчетата да осъзнаят, че са мъже с отговорности, през държавата и нейните безкрайни такси и данъци срещу лошите пътища и липсващ контрол.

„Депресията е много сериозно заболяване. Никой не е застрахован. Възможно е в хода на приемане на антидепресанти човек да премине границата и човек да отиде в другата фаза на свръхвъзбуда, свръхдейственост – т.нар. фаза на манията“, изтъкна от своя страна д-р Цветеслава Гълъбова.

Тя посочи че главните симптоми на депресията са загуба на интерес към всичко. „Тъй като при депресията опасното поведение на човека е насочено предимно към него самия, а не към околните, това заболяване често се подценява“, изтъкна Гълъбова.

„Депресията е заболяване, което може да се отключи при всеки по всяко време. Все пак психотестът няма как да предвиди, че след пет години този човек ще заболее, коментира д-р Гълъбова. „Психотестовете имат своето място, но те не правят прогнози”, посочи психиатърът.

В момента съществува система, по която се наблюдава преиздаването на шофьорски книжки при болните хора. „Не бива хората да бъдат стигматизирани. Това, че някой има шизофрения, не значи, че не може да кара кола”, допълни тя. /БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук