Волейболистите с труден успех срещу Финландия

0
502

Победа над Русия или Франция класира нашите напред

Българският национален отбор по волейбол тръгна трудно, но с успех в олимпийската квалификация в Берлин. Момчетата на Пламен Константинов надделяха над Финландия с 3:1 (27, 15, -23, 22) в първия си мач от група В.

Нашите имаха доста трудности предвид осакатения състав, от който в последния момент отпадна и пипналият пневмония Николай Пенчев. Той обаче бе записан като либеро за мача и бе на скамейката до съотборниците си. Другите двама, предвидени за този пост – Владислав Иванов и Мартин Божилов, пък влизаха в срещата като посрещачи.

Скандинавците вече са аут от турнира, след като преди ден паднаха и от Русия с 0:3. Въпреки това обаче те напълно оправдаха очакванията, че ще бъдат тежък противник.

Така българи и руснаци са с пълен актив от 3 точки сред първите си двубои, а утре от 19 часа двата тима ще излязат един срещу друг.

Страхотен мач срещу Финландия изигра Тодор Скримов, който спокойно може да бъде определен за MVP в двубоя с 20 точки (2 аса, 1 блокада, 63 % в атака). Капитанът Владимир Николов добави 11 (1 блокада, 45 % в атака). Силно игра и Николай Николов, който отбеляза също 11 т. (1 ас, 3 блокади, 100 % в атака).

За да продължат на полуфиналите, нашите се нуждаят от една победа в оставащите два мача в групата – срещу олимпийския шампион Русия и европървенеца Франция. Селекционерът Константинов призна, че предвид осакатения състав ще се опита да съхрани силите на част от титулярите в някой от двете срещи, като определящ за това ще е изходът от мача Русия – Франция, който играят по-късно тази вечер.

„Бяхме разучили играта на финландците и знаехме, че няма да е лесно. Те обаче играха на живот и смърт, тъй като срещу нас им бе последният шанс да продължат. Имахме някои проблеми заради променената схема, по която бяхме принудени да играем. Двамата посрещачи бяха на обратни от обичайните си позиции, а двете либера играха като полеви играчи. Заради това ни липсваха „автоматизмите“, които бяхме отработили предварително“, коментира пред БНТ селекционерът.

Капитанът Владимир Николов призна, че отборът е започнал нервно, а след лесно спечеления втори гейм се е отпуснал.

„Знаем, че Русия е фаворит в мача, но ние ще използваме нашите шансове. Ще бъдем спокойни, защото срещу този отбор няма какво да губим“, коментира Владо утрешната среща със „сборная“./Монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук