Волен Сидеров отново изцепи: Г-н Радев, не сте зрял политически!

0
1496

– Остри реплики прехвърчат не само между патриотите, но между президента и премиера. Във война ли са двете най-важни институции в държавата?
– Аз имах възможност да кажа за едногодишното управление на президента Радев, че той все още не е изграден като политик. Има качества, но той не е бил в оперативната политика, а е бил военен човек. Това е съвсем друго като нагласа и манталитет. На Радев му липсва тази политическа зрялост, с която той, а не чрез неговите съветници, да стигне до извода, че битката между институциите в една страна като България само й вреди. Вреди не на политическата сила ГЕРБ или Обединени патриоти, а на България като цяло. Да се разправят помежду си премиер и президент в момент, в който България е сочена като поле на стабилност, като фактор, който започва да играе геополитическа роля въпреки опитите на някои анализатори да го иронизират, но така или иначе е факт. Ние имаме уникален шанс да работим за създаване на една икономическа зона. Само си представете православни държави като България, Румъния, Сърбия, Македония, Гърция и Черна гора, плюс държавите от бивша Югославия и от Вишеградската четворка да работят заедно. Очертава се почти една трета от Европа. Ако тази икономическа зона стане благоприятно място за инвестиции въобще няма да ни пука, че някой ще каже, че сме на две или три скорости. Ние ще сме в първите скорости, защото ще сме много интересни за инвестиции от страна на Китай, Индия, Близкия Изток и от Турция, която е много мощна икономически държава. Аз виждам това обединение в една свободна зона. Има съответните юридически подробности в ЕС, но има хора, които биха могли да реализират тази идея, това е въпрос на дипломация. Парадокс е, че с най-близките си съседи не работим рационално, а гледаме към далечни страни като САЩ, Русия и Великобритания. Интересуваме се много повече от Бреакзит, отколкото от това какво става в Сърбия, Македония, Гърция или Румъния. Ние не си познаваме съседите, а какво ще стане, ако започнем да работим заедно? Ще бъдем един мини тигър икономически, защото интересът ще бъде много голям и ще бъде нова фаза в развитието на Балканите. Имаме този шанс сега и Борисов е този, който може да го реализира, защото направи успешни стъпки в тази посока.

– Казахте, че президентът не е зрял политически. Възможно ли е Радев да преодолее егото си, да протегне ръка към Борисов и двамата заедно да постигнат по-големи успехи във външната политика в името на България?

– Това е задължително! Вредно е за страната президентът да напада премиера, а той да му отговаря в момент, в който можем да направим големи стъпки в геополитиката. Тези заяждания са толкова дребнави, че не отива на един президент да го прави. И аз смятам, че трябва да си направи ясен самокритичен анализ и да не се подвежда по съветниците си да заема остра позиция. На неговия съветнически кръг може би им се струва, че когато Радев е по-радикален, то хората обичат тази радикалност и рейтинга му се вдига. Може да изглежда така, но стратегически не е така. Аз съм минал през радикалност и през по-меки фази на политическата си кариера и знам много добре, че тази радикалност се харесва на определен кръг от хора, но като цяло българският народ не е радикален и не обича острите действия, които са насочени извън спокойствието, реда и добрия тон. Моят съвет към Радев е, че не трябва да се подлъгва по тази първосигнална реакция. Сигурно има такива, които са му се обадили и са му казали: „Ей, виж как го каза! Браво!“. Радев да не се подвежда по такива гласове, защото мен такива гласове са ме подвеждали.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук