Връщаме си живота: Маските падат!

0
75

Време е да направим крачка към живота такъв, какъвто го познавахме преди 13 март 2020 г. Това обяви министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова на пресконференция във връзка с отпадането на извънредната епидемична обстановка.

От 1 април България няма да бъде в ситуация на извънредна епидемична обстановка. Това е решение на Министерския съвет след едномесечни дискусии, обяви Сербезова. С това отпадат въведените противоепидемични мерки, допълни министърът.

Прибързано е да кажем, че пандемията е свършила, но България се задържа сред 4-те страни с най-ниски стойности на заболяемост в Европа, обобщи и главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Какво отпада от 1 април?

– задължителното носене на маски на затворени обществени места;

– изискването за спазване на дистанция;

– ограниченията за присъствен процес във висшите училища;

– забраната за свиждане в болниците;

– изискването към работодателите да допускат до 50% от персонала при възможност в дистанционна работа.

Какво остава да действа след 1 април за срок от 3 месеца?

– възможността НЗОК да заплаща средства за работа при неблагоприятни условия;

– удължаване действието на ТЕЛК и НЕЛК.

И след 1 април обаче ще има заповеди на министъра на здравеопазването. За тях доц. Ангел Кунчев обясни, че ще останат някои мерки като силни препоръчителни, например спазването на дистанция. По отношение на маските, той напомни колко ефективни са те – разликите в риска спадат в пъти при носене на маска. Затова маските ще останат силно препоръчителни в градски транспорт, болници, струпване на хора. Използването на дезинфектанти също ще остане като препоръка, както и елементарните правила за хигиена, като миене на ръцете.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук