Всички дни отпуск могат да се ползват до края на двегодишната им давност

0
89

Утвърдени са правилата за тези, които имат неизползван отпуск. Всички дни отпуск могат да се ползват до края на двегодишната им давност, независимо дали са отложени, или не за следващата календарна година.

Работодателят дължи и обезщетение при прекратяване на трудовото правоотношение отново за всички дни, които не са погасени по давност. Давността започва да тече от следващата година, за която се полага отпускът. Например до края на 2020 г. могат да се използват последно дните от 2018 г. Давността спира за периода, в който работникът или служителят използва друг вид отпуск – за бременност и раждане, за гледане на дете и т.н., пише varna24.bg.

Част от отпуска може да бъде отложен за следващата календарна година след искане на работниците и служителите и със съгласието на работодателя. Работодателят също може да отложи част от отпуска, но само по важни производствени причини. Във всеки случай обаче работодателят е длъжен да осигури ползването на поне половината дни отпуск в годината, за която се полагат, а останалите – най-късно до средата на следващата. След този срок работниците и служителите могат да ползват прехвърлените или неизползваните дни отпуск от предходната година с 14-дневно предизвестие и без съгласието на работодателя. Те обаче трябва да има доказателства, че преди това са поискали отпуск и той им е бил отказан.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук