Въпросник ще определя дали да ни изпратят линейка

0
1213

Този месец ще бъдат въведени протоколите с въпроси, чрез които ще се определя доколко спешен е всеки сигнал, подаден на телефон 112. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов.

Причината той да говори по темата бе изненадващият протест, на който работещи в Центъра за спешна помощ в София излязоха по-рано днес.

Въпросниците ще бъдат въведени тестово, а когато бъдат готови електронните протоколи, ще се работи с тях, стана ясно още от думите на министъра. Той обясни, че те ще улеснят преценката дали е необходимо изпращането на линейка.

Здравното ведомство работи по проект за обновяване и модернизация на всичките близо 180 филиала на спешната помощ у нас, като предстои да бъдат обявени търгове за оборудване и закупуване на общо 600 линейки.

Що се касае до санкциите за хората, подали фалшив сигнал на 112, д-р Москов заяви, че към момента не подкрепя въвеждането на такива.

Тази сутрин спешните медици от София излязоха на протест пред работното си място, оплаквайки се, че незаетите места не намаляват, работата се увеличава, а броят на екипите намалява.

Те са изпратили писмо до здравния министър, в което излагат всички свои искания.

„Настанал е момент, в който цялостната организация или ще претърпи категорични промени, или Центъра за спешна помощ наистина е на доизживяване“, се казва в писмото. .“Протестът ни не е свързан с пари, но усещането за липса на сигурност и на справедливост ме карат да си тръгна“, коментира д-р Драгослава Балова, четвъртият завеждащ смяна, който напуска само в рамките на четири месеца, цитирана от Нова телевизия.

„Трябва да има строги правила за приемане на адресите. Не може да работят толкова малко екипи на смяна и някой да иска ние да пристигаме навреме“, заяви още тя.

Лекарите са недоволни още от непрекъснатите финансови административни наказания, които биват налагани, както и от това, че общо 6 екипа на смяна трябва да изпълняват по около 200 адреса./рулс

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук