В България нарушавали правата на стотици арестанти с ненужни белезници

0
22235

В Конституцията на Р. България пише, че правата на обвиняемия не могат да бъдат ограничавани повече от необходимото за правосъдието. Това пише и в закона за изпълнение на наказанията. В същото време обаче у нас се прилага инструкция за оковаване на изпратените на лечение арестанти, при която въобще липсва преценка дали тези мерки са необходими. Това заяви пред bTV бившият български съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург Здравка Калайджиева.

Думите на Калайджиева са във връзка с транспортирането на обвинената в корупция бивша кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, която беше откарана в здравна заведение с белезници и окови на краката.

Вчера също така стана ясно, че всъщност поставянето на специални колани и на белезници на ръцете и краката на арестанти у нас е масова практика.

„Не става дума конкретно за Иванчева, става дума за това, че властите демонстрират пълна липса на чувствителност относно уважението към човека, какъвто и да е той. Смущава ме диспропорционалната сила, упражнена спрямо жена, която се води към болницата. За всички е ясно, че не е необходимо, може да бъде унизено човешкото достойнство, но жалкото е, че това по никакъв начин не се съобразява„, тълкува Калайджиева.

Съдията отбеляза още, че инструкцията за конвоирането на арестанти засяга широк кръг от хора, за които няма никакви данни да са опасни.

„Българската държава може да приеме милиони дарения от чужди донори, за да подобри условията в затвора и, в същото време не изгражда капацитета на служителите си в тази посока – да се намали нечовешкото отношение“, категорична е Калайджиева.

Според съдията затворите са се превърнали в „развъдник на насилие“, където „престъпността се регенерира“.

Деси Иванчева постъпва в болница окована като сериен убиец!

Молим ви, СПОДЕЛЕТЕ това видео!Днес 1 август Деси Иванчева постъпи в болница за седмица с цел детайлни изследвания заради тумор на хипофизата ѝ, който има от около две години, който вероятно се е увеличил. Силно се надяваме това да не е така, но е възможно, като имаме предид болките в главата ѝ, от които отдавна се оплаква, огромния стрес, който преживя от показния арест и престъплението по набеждаване за подкуп, извършено срещу нея и Биляна Петрова, унижението в съдебните зали и медиите, както и пребиваването в отвратителните условия в ареста. При всичко това, Мафиотизираната прокуратура продължава да се държи с Деси и Биляна като с най-опасни престълници, като със серийни убийци! Вижте във видеото, снимано днес от бившия пиар на Младост Петър Кърджилов как е окована Деси Иванчева – като Ханибал Лектър, само маската са пропуснали, но пък я бяха наплашили достатъчно като ѝ бяха забранили да говори!Вчера в същия вид беше изведена за прегледи и Биляна Петрова.Очаквайте по-късно днес подписката, която ще разпространим за подписване на ръка, адресирана до правосъдния министър Цецка Цачева за тяхното пускане на свобода, за самоотвод на Специализираната прокуратура и за започване на независимо разследване срещу организираната престъпна група, която извърши срещу Деси и Биляна престъпление по набеждаване в искане и взимане на подкуп!

Публикувахте от Десислава Иванчева в Сряда, 1 август 2018 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук