В Киев ликуват: България за първи път прехвърли военна помощ на Украйна и то не „секретно“

0
76

Украинците ще се погрижат тази техника да им е полезна, радва се депутатът Ивайло Мирчев от управляващата коалиция

България, която обяви планове за увеличаване на военната си подкрепа за Украйна, изпрати голям еднократен пакет военна помощ, включващ 100 броя бронирани машини (предимно БТР). 

Това е първото официално решение на София да помогне на Киев с тежка техника, пише EurActiv.

„Това е бронирана военна техника, закупена по време на Възродителния процес (политиката на насилствена асимилация на българските турци, която се практикува от българското социалистическо правителство през 80-те години на миналия век – УНИАН) и никога не е използвана.

Съхраняването и поддръжката й води до разходи. Украинците ще се погрижат тази техника да им е полезна“, каза депутатът Ивайло Мирчев от управляващата коалиция.

След като предостави бронирана техника на Украйна, България се надява да я замени с техника от САЩ. По-рано българската армия обяви поръчка за близо 1 млрд. долара за модерна западна бронирана техника за пехотата, но процедурата все още не е приключила.

Военната помощ на България за Украйна – какво трябва да знаете 

България е една от малкото страни членки на НАТО, която разполага с голямо количество съветско въоръжение и техника, използвани от украинската армия, както и боеприпаси за тях.

По време на пълномащабната война България не обяви официално прехвърлянето на военна помощ на Украйна, но беше известно, че София тайно предоставя боеприпаси.

През декември миналата година служебното правителство на президента Румен Радев отказа да изпрати стари съветски противовъздушни системи С-300 в замяна на модерни американски системи за противовъздушна отбрана на стойност 200 милиона долара.

Позицията на България за доставките на оръжия за Украйна се промени драстично с избора на ново правителство в началото на юни 2023 г.

Новото проевропейско правителство на България се надява предложението на САЩ за ПВО да е още в сила.

По-рано този месец украинският президент Володимир Зеленски посети България по покана на новото правителство.

Трябва да се отбележи, че BTR-60 е много остарял модел на бронетранспортьор, който въпреки това продължава да се използва в някои страни.

По едно време тази машина беше една от най-разпространените в армиите на страните от Варшавския договор. Въпреки това, на настоящия етап, той може вече да не отговаря на стандартите за военно оборудване.

Не е известно точно как тази потенциална сделка ще се отрази на бойните способности на украинската армия, тъй като качеството и състоянието на тези машини остават под въпрос.

При сегашната ситуация обаче България вероятно е решила само по този начин да окаже военна помощ на Украйна.

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук