В МБАЛ Пловдив спасиха 750-грамово бебе

0
1294

Бебе с тегло едва 750 грама бе спасено от неонатолозите в МБАЛ „Пловдив”. Недоносеното момченце е било прието в отделението на 11 април т.г. и два и половина месеца по-късно е било изписано в добро здравословно състояние. Това съобщи директорът на болницата доц.д-р Георги Йорданов по време на откриването на интензивния сектор на неонаталогичното отделение в здравното заведение.

Шефката на Неонаталогичното отделение д-р Диана Аргирова припомни, че този март в болницата е било спасено и момиченце, което тежало само 600 грама. Бебето е било първо дете за родителите си, които близо три месеца по-късно си прибрали у дома спасеното пеленаче. Най-малкото спасено бебе в МБАЛ „Пловдив” е тежало 560 грама и е било пациент на отделението преди 7 години.

„До няколко дни ще можем да се похвалим, че МБАЛ „Пловдив” ще стане университетска болница в Пловдив. С 500 000 лева от МЗ ние реновирахме изцяло хирургичния блок на отделението по урология. Със собствени средства е реновиран и интензивният сектор на отделението по неонатология, което е с най-голяма тежест в Южна България”, заяви доц. Йорданов. По думите му, когато МБАЛ „Пловдив” придобие статут на университетска болница, ще има по-големи възможности за усвояване на евросредства.

„Ние имаме 30 000 пациенти всяка година, които се хоспитализират и между 30 и 40 000, които търсят спешна помощ при нас. Когато обаче се реализира проектът за спешната помощ и ние разкрием най-модерното в Южна България отделение за спешна помощ, потокът през нашата болница ще се увеличи”, прогнозира директорът на болницата./монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук