Генерал-лейтенант Андрей Боцев: Нужни са спешни мерки за подобряване на заплащането

0
1420

– Г-н генерал-лейтенант, с какви основни постижения Българската армия посреща своя празник?
– Българската армия изпълнява достойно своите конституционни и съюзнически задължения в системата за сигурност на страната, НАТО и Европейския съюз. Високо е доверието на партньорите ни към Въоръжените сили и оценките за участието на наши контингенти в операции и мисии зад граница. През изминалата година формирования и отделни военнослужещи участваха в 14 мисии и операции на НАТО, ЕС и ООН.
100 специализирани формирования за овладяване и преодоляване на последствия от бедствия поддържаха постоянна готовност и провеждаха операции за оказване на помощ на населението. Преодоляха последствия от аварии, тежки зимни условия, наводнения и масивни горски пожари, разузнаха и унищожаваха стотици открити невзривени боеприпаси. Извършиха специални полети за транспортиране на медицински екипи, пациенти за трансплантация и пострадали хора. Търсиха и спасяваха животи по въздух, суша и море.
Над 3000 военнослужещи участваха в съвместните действия с МВР по охрана на държавната граница, а 880 военнослужещи и цивилни служители – в операцията по логистична поддръжка на органите на вътрешното ведомство. С приетия специален закон се регламентира участието на ВС и в борбата срещу тероризма.
Акцент бе поставен и върху подготовката на ВС по поддържане и усъвършенстване на съществуващите способности за водене на операции. Приоритет в подготовката бе провеждането и участието в мащабни съвместни и международни учения – 260 национални и 40 международни.

– А кои са основните проблеми пред по-нататъшното развитие на отбранителните способности на страната ни?
– Изброените резултати са постигнати въпреки съществуващите ограничения в ресурсите и личния състав във ВС. Стратегическата среда на сигурност продължава да бъде сложна, динамична и с трудно предвидими изменения. Това налага ВС като гарант за суверенитета, сигурността и независимостта на страната да бъдат в състояние да посрещнат произтичащите от нея предизвикателства, да съхранят и нарастват своите способности за изпълнение на възложените им мисии и задачи.
6-mostТенденцията през последните години за намаляване на разходите за отбрана доведе до дисбаланс между необходимите способности и осигуряваните за тяхното изграждане и поддържане средства. На Срещата на върха на НАТО в Уелс през 2014 г. бе постигнат консенсус до 2024 г. всяка от страните членки да достигне ниво на бюджета си за отбрана 2% от БВП, като от тях 20% са инвестиции за модернизация. Въпреки това проектът на тригодишната бюджетна прогноза показва намаляване на разходите за отбрана като процент от БВП. Всичко изброено дотук налага да се предприемат комплексни и ефективни мерки за възстановяване и утвърждаване на способностите на ВС за изпълнение на трите мисии. Сред тях е и преоценка на планираните в държавния бюджет средства за отбрана и осигуряване  на адекватен на задачите на ВС ресурс.

– Как може да се реши въпросът с кадровия недостиг във войските? 
– Изискват се спешни и комплексни мерки за намаляване на некомплекта чрез повишаване на приема на личен състав, подобряване на заплащането и социалния пакет, условията на труд, кариерно развитие и мотивация на военнослужещите. Стъпка в правилната посока е повишеният прием на курсанти в НВУ и ВВМУ, но ефектът от нея ще е налице след 4-5 години. Напредък са обявените през 2017 г. конкурси за приемане на военна служба за над 700 длъжности.
Бюджетът на МО за персонал следва да се формира на база личен състав по длъжностно разписание, а не както е сега на база списъчен. Това ще позволи назначаване на 800 военнослужещи на вакантни длъжности през 2018 г. и по 500  през следващите години, до пълното окомплектоване с личен състав по длъжностни разписания.

– С какви нови мерки може да се повиши мотивацията на военнослужещите за по-продължителна служба в армията?
7-voenni– За да се превърнат ВС в привлекателна институция, нужно е те да бъдат конкурентен участник на съвременния пазар на труда, да осигуряват по-високо  качество на живот и социален статус на военнослужещите.
Следва да се актуализират ведомствените нормативни документи, да се създаде уредба за устройване на  членове на семейство на военнослужещи в детски и учебни заведения, гарантиране на трудовата заетост на съпрузите или компенсиране с минимална работна заплата при преместване от един гарнизон в друг. Увеличението на порционните пари е добро начало в областта на социалното осигуряване. Нужно е актуализиране на основното месечно възнаграждение на военнослужещите, като базата за неговото определяне се обвърже със средната работна заплата в бюджетната сфера или минималната такава в страната. Елементи за повишаване на мотивацията на военнослужещите са и осигуряването на добра материална база, подобрена инфраструктура на военните формирования, модернизирана техника и въоръжение.

– През лятото страната ни ще е домакин заедно с Румъния и Унгария на най-голямото учение на НАТО за годината – „Saber Guardian 17”. С какво то ще допринесе за изграждането на нови отбранителни способности за БА и развитие на съществуващите?
– То включва под общ замисъл 18 учения, провеждани в 7 държави от Югоизточна Европа и Черноморския регион. В различните етапи участниците ще варират от 2000 до 4000 военнослужещи от България, страни – членки в Алианса, и партньори.
До края на годината са планирани над 300 учения на различни нива. С цел усъвършенстване на уменията и съвместимостта за работа в международна среда, обмяната на ценен опит и споделяне на добри практики при изпълнение на специфични задачи, техники, тактики и процедури от изключителна важност  е да продължи планирането и провеждането на ефективна бойна подготовка.

– Неотдавна в слово във ВА „Г. Ст. Раковски” президентът Румен Радев изтъкна необходимостта от осъвременяване на основни документи, свързани с отбраната, като Стратегията за национална сигурност и други. Как Щабът на отбраната ще работи по актуализацията на нормативната база?
– Развитието на концептуалните и доктриналните документи е императив в процеса по изграждане на отбранителни способности. През 2016 г. се извърши преглед и актуализация на Националната отбранителна стратегия. В такъв процес са Доктрината на ВС за планиране на операции, за провеждане на операции и подготовка на ВС. Ще се извърши преглед на поддържащите доктрини и ще се разработят редица приложни документи и концепции.
Тези основни документи следва да отговарят на променената среда за сигурност и да осигуряват възможност за придобиване на съвременни високи бойни способности, да отчитат възможните ресурси на страната ни и в същото време да осигуряват съвместимост с останалите страни-членки на НАТО.

10-mashina-koren– Ще стане ли 2017-а преломна година за модернизацията на БА? 
– Няма да скрия своето желание 2017 г. да се запомни като основополагаща в модернизацията на Българската армия. Защото тя е не само необходима, но и доста закъсняла и по-нататъшно забавяне в реализирането на проектите е недопустимо.
Усилията ще бъдат насочени към едновременно стартиране на трите основни проекта: „Изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада”, „Придобиване на нов тип боен самолет” и „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб”. Това ще осигури изграждането на необходимите способности за изпълнение на задачите по трите мисии на ВС и балансираното развитие на трите вида Въоръжени сили. До тяхното реализиране от изключителна важност е ритмичното осигуряване на средства за поддържане в готовност за използване на наличното въоръжение, техника и оборудване.

– Какво ще пожелаете на хората от системата на отбраната за Деня на Храбростта и празник на Българската армия – 6 май?
– Искам най-вече да благодаря на днешните български воини за техния професионализъм, отговорност и всеотдайност! Горд съм с това, което те показват. Българският народ също трябва да се гордее със своите мъже и жени под пагон. Нека Свети Георги закриля всички нас и нашите семейства!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук