Ген. Тодор Бояджиев: Кога български държавник ще каже на Ердоган, че дължи извинение на българите?

0
286

Турският президент си следва неоосманската идеология.

Той прави това, което смята, че е необходимо за неговата държава.

Но тук възниква въпросът кога българските управляващи ще започнат да говорят за българските духовни граници?

Това каза ген. Тодор Бояджиев, бивш разузнавач, в сутрешния блок на БТВ.

И риторично попита: „Кога български държавник ще се изправи и ще каже на Ердоган, че дължи извинение на българския народ. Народът ни е бил гонен с огън и меч от териториите си. Лозенград е бил християнски град, населен предимно с българско население. Името му неслучайно е Градът на 40-те черкви. Трябва да развиваме добри отношения, но не за сметка на премълчаване на историята. Народ, който не помни историята си, е обречен на изчезване.“

„Никой не иска преразглеждане на миналото, но трябва да се градят добри отношения. Има една закачка на съдбата – на 26 март чакаме Ердоган във Варна да се срещне с началниците от Европа под домакинството на България. Това се случва в Деня на Тракия и трябва да се направи преклонение пред жертвите от 1912-1913 година“, обърна внимание ген. Бояджиев.

Честването е под патронажа на президента Радев и той ще произнесе слово. Ще се получи така, че премиерът Борисов ще е с Ердоган във Върна, а президентът Радев ще почита паметта на тракийците, прогонени от Османската империя. 60 000 са убитите българи в онези времена, 200 000 са прогонени от домовете си, а имуществото им е разграбено, подчерта ген. Бояджиев.

Генералът бе депутат в 39-ото Народно събрание от гражданската квота в БСП и представляваше Съюза на Тракийските дружества.

Бившият разузнавач коментира и случаят с покушението на Скрипал и дъщеря му. „Около този случай се вдига много шум, но не се казват фактите. Той е осъден на 15 години за шпионаж за чужда държава. Английското правителство му подарява къща за 350 000 паунда за заслуги и е помилван. Разрешено му е да се засели във Великобритания. Кой има ползи от това? Интерес от неговата смърт по политически причини на последно място има Русия“, категоричен бе Бояджиев.

„Седмица преди изборите Путин би ли имал полза от скандал? Това, което се случва показва, че нивото в политиката силно е паднало. При очевидни глупости да се сочи Русия е идеологически мотивирано, а не същностно. Една Украйна има ли интерес натискът срещу Русия да се усилва? Има. Черният интернационал на тероризма, има ли интерес да се отвлече вниманието, за да се правят нови атентати? Има. 11-те джуджета на изборите имат ли интереси да се хвърли кал по Путин? Имат“, посочи разузнавачът.

„Новичок е вещество, разработено през 70-те години. До него са имали достъп много хора от бившото КГБ, където има много противници на Путин“, каза още анализаторът.

Източник: Епицентър.бг

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук