ГЕРБ първи подадоха документите за регистрация в ЦИК

0
1156

От днес Централната избирателна комисия започна да приема документи за регистрация на партиите, коалициите и инициативните комитети за участие в президентските избори.

ГЕРБ първи подадоха документи за регистрация, придружени с 9999 подписа. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че техният кандидат за президент е достатъчно известна фигура.

ГЕРБ спазиха създадената традиция от 2007-ма година насам младежи денонощно да дежурят пред ЦИК, за да запазят първото място за регистрация. За три дни от партията са събрали над 36 хиляди подписа, а днес внесоха в ЦИК 9999. И днес от ГЕРБ не разкриха кой ще бъде техният кандидат за президент и отново посочиха, че ще бъде обявен на 2 октомври.

Цветан Цветанов – председател на ПГ на ГЕРБ: Той е достатъчно известен, това, че ще бъде обявен на по-късен етап, не трябва да създава някакви интерпретации или внушения, които някой иска да направи в публичното пространство, така че от тази гледна точка участваме в тези избори с една единствена цел и с пълна мобилизация за спечелване на тези избори и ГЕРБ да има своя президент, който да бъде президент на всички българи. И да бъде действително един държавник, а не да бъде разглеждан като партиен кандидат или кандидат, който е издигнат от политическа сила.

За първи път на тези избори в бюлетините ще има и графа „Не подкрепям никого“.

Александър Андреев – говорител на ЦИК: Тази графа е с оглед обстоятелството, че е дадена възможността на избирателя да не подкрепи нито една от кандидатурите, които са издигнати от участниците в изборния процес. Сам по себе си е действителен гласът, но не се отчита в разпределяне на резултатите на кандидатските двойки и не би трябвало да създаде проблем.

До 21 септември партиите и коалициите могат да подават документи в ЦИК за участие в изборите. До 26 септември е срокът за инициативните комитети, които ще издигат кандидати за „Дондуков“ 2, както и на желаещите да участват в кампанията за референдума, който ще се проведе заедно с президентските избори. До 4 октомври е срокът за регистрация на кандидат-президентските двойки./БНТ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук