ГЕРБ с извънреден ход по скандала „Джемкорп“

0
214

Искаме проверка за извършени закононарушения, както и дали извършените закононарушения съставляват неправомерни деяния по смисъла на Наказателния кодекс, коментира Трифонова

Народният представител Десислава Трифонова, заедно с депутати от ПГ на ГЕРБ-СДС внесоха сигнал до ДАНС и МВР за подписания от правителството на Кирил Петков меморандум с Gemcorp Holdings Limited.

„Искаме проверка за извършени закононарушения, както и дали извършените закононарушения съставляват неправомерни деяния по смисъла на Наказателния кодекс“, коментира Трифонова.

„На 23 март 2022г в Гранитна зала на Министерски съвет се подписва Меморандум между Министерство на енергетиката, Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation. Предложението за меморандум е входирано само 2 дни по-рано в МЕ“, се посочва в сигнала.

С подписания меморандум се урежда разработване и съфинансиране на проекти – проект за индустриален комплекс „Марица“; проект за възстановяване и реиндустриализация, проект за интерконекторната връзка между Гърция и България (IGB) за втечнен природен газ (ВПГ); проект за „Топлофикация-София“ за подобрения и модернизация на системите, малки модулни реактори (ММР) и други.

От писмото на министъра на енергетиката до Трифонова става ясно, че министерството не разполага със следната информация: по какви критерии е избрана компанията Gemcorp Holdings Limited; предоставяна ли е информация за наличие на квалифицирани експерти за изпълнение на предмета на меморандума и съответното приложение; направена ли е проверка за надеждност; как е определен обхвата на меморандума и наличие на предварителни анализи за необходимостта на неговото подписване.

Към сигнала са приложени над 100 страници документи, касаещи Меморандума и кореспонденцията около него.

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук