Германците изкупиха „Моята борба” на Хитлер като топъл хляб за по 59 евро бройката

0
830

Книгата се издава за първи път от 70 години насам

В Германия за първи път след края на Втората световна война в продажба постъпи книгата на Адолф Хитлер „Моята борба”. Цената на книгата е 59 евро. Заедно с оригиналния текст в 2000 страници са публикувани и около 3500 научни коментари. С тяхна помощ, отбелязват от мюнхенския Институт за съвременна история, който е подготвил издаването, се разобличават „откровената лъжа и опитите за очистване на Хитлер”.

Британският в. The Guardian отбелязва, че търсенето на новото издание на „Моята борба” е надвишило предлагането с над 4 пъти – книгата на Хитлер бе преиздадена в тираж от 4000 екземпляра, а в Института са постъпили заявки за 15000 копия. Постъпила е молба книгата да бъде преведена и на други езици. Най-вече подобни молби идват от Турция, Китай, Южна Корея и Полша.

Трябва да се отбележи, че по-рано властите в Бавария, които с собственици на правата на „Моята борба”, пречеха на преиздаването на книгата на Хитлер. Но според германските закони 70 години след смъртта на автора текстът става обществено достояние. Затова вече всеки издател може да печата „Моята борба”. При това, публикуването на книгата на Хитлер без съответните критически коментари и пояснения продължава да е забранено.

Хитлер написва „Моята борба” през 1924 година. След идването на власт на нацистите книгата, включваща биографични елементи, съчетани с излагането на доктрината на националсоциализма, става бестселър.

www.blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук