Главният прокурор: Силвия Великова има право да ме отразява, както намери за добре, а аз имам право да не я слушам в ефир

0
845

Твърденият от Силвия Великова натиск върху БНР не идва от министър-председателя, заяви Сотир Цацаров.

В Прокуратурата са се развили пет сюжетни линии за БНР, тя не може да решава проблемите на радиото. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на изслушването си във Временната анкетна комисия за БНР във връзка с проблемите и спирането на ефира на националното радио.

Цацаров посочи, че Прокуратурата не може да решава проблемите на радиото и че това е от компетентността от ръководствата на медиите, на СЕМ и на много други органи

„Това, с което ние се занимаваме е това дали е налице извършено престъпление. Предварително ще направя уговорката, че всички факти и обстоятелства ще бъдат съобщени след съответно разрешение от наблюдаващия прокурор“, заяви Цацаров и посочи, че разполага с такива писмени разрешения.

„Първата сюжетна линия касае така нареченото спиране на радиото и по-специално на програма „Хоризонт“, обясни още Цацаров. Той припомни, че за това е била разпоредена от негова страна проверка. „Проверката бе заложена от ДАНС, извършена е също така чрез изискване на документи от КРС и от СЕМ. След приключването на проверката бяха оповестени резултатите от нея. Те показаха, че за дата 13 септември, когато радиото е спряло своето излъчване, действително е съществувал план за профилактика, само че той е обхващал само три предавателя. Тези предаватели са в Белоградчик, Ивайловград и Тръщеник“, обясни още Цацаров, цитиран от агенция „Фокус“.

По думите му това не е следвало да се отрази на излъчването на „Хоризонт“ в цялата страна. „Необходимост от профилактика не е имало“, допълни още той.

„Реално предметът на доказване тук е както тези факти, те се потвърждават от събраните доказателства, така и търсенето на причини. Т.е. защо се е наложило това спиране, кое е предизвикало спирането, въпреки пълната техническа възможност предаване да има“, обясни Цацаров.

Той уточни, че са разпитани множество лица в качеството на свидетели, включително и длъжностни лица. Главният прокурор уточни, че са две основните версии за спирането на излъчване на БНР – едната на Пламен Костов, а другата на генералния директор на БНР. Той обобщи, че първата версия спирането на радиото е извършено със знанието на генералния директор на БНР, при наличието на отправени служебни нареждания от него към директора на дирекция „Техника“.

Цацаров заяви, че показанията на генералният директор гласят, че той не е казвал, че е нареждал спирането на програмата. Главният прокурор уточни, че предстои да се използват възможностите на Закона за електронните съобщения с оглед проверката за налични обаждания, тъй директорът на дирекция „Техника“ съвсем ясно посочва часовете на разговор.

Главният прокурор поясни, че предстои очна ставка между двамата с оглед на разминаванията между показанията им.

„Втората сюжетна линия касае проверка на Софийска районна прокуратура. На 19 септември СЕМ провежда заседание. Това заседание беше широко отразявано. Стана ясно от медиите, че СЕМ ще сигнализира прокуратурата. На 25 септември получихме сигнал от СЕМ. На практика сигналът представлява едно кратко писмо, с което ни изпращат протокол от проведеното обсъждане и ни сигнализират за две евентуални насоки“, каза Цацаров.

По думите му тези насоки съдържат данни за принуда от генералния директор върху определени журналисти, а втората спрямо генералния директор от неизвестни лица.

„Тук се очертават две групи свидетели. Първата група твърдят, че случилото се в периода 9 септември до 13 септември на практика са действия, които са били насочени към сваляне на журналиста Силвия Великова от ефир, за да не може тя да отразява и коментира протестите по повод процедурата за избор на главен прокурор, да не води предаването „Преди всички“ на 13 септември“, обясни Цацаров.

„Втората група лица, от които са снети обяснения, най-общо, ако мога да представя тяхната позиция, тя е тази, която се съдържа в обясненията на генералния директор“, допълни още Цацаров.

Във връзка с останалите сюжетни линии, главният прокурор коментира: „На 26 септември постъпва сигнал в ДАНС от генералния директор на радиото, в който той излага данни за нарушения, свързани с бюджет, обществени поръчки и договори, които са констатирани от него. Най-общо казано става дума за просрочени финансови задължения, за необезепечени договори“, допълни Цацаров.

По думите му на базата на този сигнал ДАНС оформя справка, в която изрично се посочва, че сигналът и всичко твърдяно в него не е подложено на проверка. „Тази справка е изпратена на прокуратурата и сигналът сега е изпратен на Софийска градска прокуратура. По това не мога да кажа абсолютно никакви факти, тъй като има сигнал, който съдържа твърдения, заедно с приложения към него“, допълни Цацаров и уточни, че това е пристигнало в СГС вчера.

„Четвъртата сюжетна линия в радиото не е свързана с принуда или длъжностни престъпления. На 23 септември 2019 г. в 4-то РУ на СДВР се е явил журналист от радиото, който е дал свидетелски показания, че на 20 септември в сградата на радиото му е причинена лека телесна повреда, която се изразява в травма на шията, като деянието е извършено по хулигански подбуди“, допълни още Цацаров.

„До момента са разпитани трима свидетели. Единият от тях е пострадалият, който потвърждава своята версия. Другите двама са въпросните редактори, които потвърждават наличието на спор и според тях нищо повече от нормално избутване в резултат на този спор. Най-сетне разпитана е и г-жа Даниела Късовска, която по това време е била заместник на ръководителя на програма „Хоризонт“, която описва наличието на конфликт и опит хората да бъдат разтървани. Назначена е съдебномедицинска експертиза“, допълни главният прокурор и обясни, че предстоят разпити и на други свидетели.

Цацаров се спря и на петата сюжетна линия. „Ако правилно съм схванал думите на генералния директор на радиото той обясни, че е предотвратен втори опит за спиране на радиото. Последователността на събитията тук е следната. Ръководството на радиото е получило писмо, че на 4 октомври ще бъде извършена профилактика на „Копитото“ от 9 до 17.00 ч.“, обясни Цацаров. Той уточни, че профилактиката е абсолютно планова и Прокуратурата е изискала от НУРТС и той е изпратил графика на тази профилактика. „Тя по никакъв начин не е могла да засегне излъчването на програма „Хоризонт“, посочи още главният прокурор.

„Що се отнася до това, дали има яснота кой е политикът, оказвал натиск, за момента няма такава яснота. Значи няма яснота по простата причина, че генералният директор на радиото категорично отрича такъв разговор, имам предвид разговор въобще на такава тема да се е провеждал. Обяснение, че разговор на такава тема е провеждан дава Силвия Великова. Цацаров цитира показанията на Силвия Великова: „Костов отговори: „Дразнят се като те слушат“. Попитах го кой се дразни, той отговори, че няма да ми каже, но се дразнят от начина, по който коментирам порцедурата по избор на главен прокурор. Попитах го дали натискът идва от номинираният или от главният прокурор“, т.е. от мен – „На което той каза: „Обадиха ми се четирима души, – ти ги познаваш, не мога да ти кажа“, цитира Цацаров отново обясненията на Великова за разговор между нея и Костов. „Малко по-долу в обясненията става ясно, че и лицето, от което идва този натиск не е и министър-председателят“, каза още Цацаров.

На въпрос дали очаква, че някога ще разберем защо спря Националното радио за пет часа на 13 септември, Цацаров посочи, че очаква две неща.

„Едното не го очаквам като юрист, а като гражданин. Очаквам да бъдат взети съответни мерки от органите, които отговарят за това, затова щото институция като национално радио или национална телевизия да не се окаже, че може да спре излъчване на базата на един мейл. Това като факт, като случило се бе необяснимо и необяснимо за мен и моите колеги. Ние сме свикнали да търсим документ, заповед, разпореждане, искане или нещо такова. Що се отнася до това дали очаквам да има лице, което да бъде привлечено като наказателна отговорност, според мен това трябва да се случи“, допълни още Цацаров.

На въпрос дали той или Иван Гешев се страхуват как ги отразява Силвия Великова, Цацаров отговори: „Въпросът го разбирам много добре. Силвия Великова не е журналист, който мисли по начина, по който в много случаи мисля аз. Със Силвия Великова сме имали противоречия за начина, по който се задават въпроси, за начина, по който се изразяват тези. В това няма нищо лошо, сме имали и противоречия по въпроси, които са чисто правни. Винаги съм казвал, че всеки общо взето трябва да има увереността, че разбира нещо, от което е учил. Силвия Великова е журналист, тя работи в БНР. Вие какво ме попитахте дали се страхувам от начина, по който ме отразява. С риск да обидя някого, ще кажа, че не съм от най-убедените слушатели на Националното радио, но Силвия Великова има право да ме отразява, както намери за добре. Аз имам право да не я слушам в ефир“, допълни още Цацаров.

На въпрос дали боят в БНР е извършен от роднина на Силвия Великова, придобива ли нещо общо с цялата верига, Цацаров заяви, че на този етап няма право да споменава имена на пострадали и заподозрени. „Конфликтът е бил на професионална основа“, уточни още Цацаров.

Попитан за разкрития опит за убийство срещу Делян Пеевски, Цацаров отговори: „По същия начин, по който се реагира на всички опити, заплахи, включително предадени по официален път по отношение на Делян Пеевски и по отношение на Ахмед Доган, по същия начин се реагира по отношение на заплахи, които са дошли по надлежния ред от лице, което е бизнесмен, собственик на медийна група и е публично известен с критичните си позиции спрямо прокуратурата. Разлика между него и Делян Пеевски няма. По същия начин се действа и спрямо него в негова защита“, допълни Цацаров.

източник: News24sofia.eu

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук