Гласуваме с бюлетина за 18 стотинки

0
1174

Около 18 стотинки ще струва всяка от бюлетините за вота за президент, насрочен за 6 ноември. Това показа проверка в документацията за обществената поръчка за отпечатването и доставката им. ЦИК и Печатницата на БНБ са водели преговори до късно вечерта в петък за свалянето на цената. От БНБ първоначално са предложили сума от малко над 19 стотинки.

За сравнение на изборите през 2014 година една бюлетина излезе на държавата 17 стотинки, а на вота година по-рано – около 10 стотинки. Тогава от ЦИК обясниха, че скокът се дължи на допълнителните защити, които са въведени, за да се гарантира тайната на вота.

Сред техническите изисквания е заложено всяка бюлетина да има уникален номер, да тежи 120 грама, а хартията да бъде непрозрачна.

Близо 1,43 млн. лв. ще бъдат отделени за изработката и доставката на бюлетините. В протокола от разговорите е записано, че за страната ще бъдат отпечатани над 7,5 млн. бюлетини. За чужбина пък са предвидени около 350 000 броя.

Бюлетините трябва да бъдат доставени най-късно на 4 ноември, а за секциите зад граница крайният срок е 23 октомври. Първоначално се предвиждаше БНБ да достави нужните книжа на областните управи в страната до 1 ноември. Печатницата ще дължи неустойка за всеки ден закъснение от 0,1 % от общата сума, което е около 1400 лв. на ден.

БНБ ще разчита на две фирми подизпълнители, но те ще са заети с изграждането на уеб базирана система за контрол на предпечата и утвърждаването на бюлетините.

ЦИК от своя страна ще контролира изцяло отпечатването. С друго свое решение от комисията регламентираха, че може по всяко време да извършват проверка, както на място в печатницата, така и при подизпълнителите. Подобни проверки ще може да има и в етапите на предаване и транспортиране на изборните книжа. Унищожаването на технологичния брак също ще става след проверка от представител на ЦИК и под контрола на финансовото министерство.

Междувременно ЦИК прецизира условията за ползване на медийните пакети. Освен националните телевизии и вестници, в тази практика вече ще участват всички електронни медии. Това се наложи заради решението на ВАС от края на миналата седмица, с което се премахва ограничението наложено от ЦИК регионалните медии и малките сайтове да бъдат изключени от списъка.

Според Изборния кодекс медийни пакети се дават на партиите и Инициативните комитети, които не взимат държавна субсидия, като за целта те получават по 40 000 лв. за агитация и отразяване./монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук