Глобиха берачи на хайдушка билка във врачанския балкан

0
1325

Четирима берачи на хайдушка билка във Врачанския балкан са глобени, съобщиха от екоинспекцията в града. Те са спипани при акция на природозащитници и ченгета от местното полицейско управление след сигнал, че се събират големи количества от лечебен ранилист.

Берачите са заловени в района на учителските колонии, които са близо до пещерата „Леденика”. Те не представили заповед и позволително от директора на РИОСВ. Тъй като нямали двата документа, набраното е иззето от тях и са им връчени актова. Тази година билката, за която лекарят на римския император Август твърдял, че цери 47 болести, е поставена под специален режим на опазване, уточниха от инспекцията.

Екоексперти са извършили и проверка в резерват „Врачански карст“, където тече спасително проучване на средновековния манастир „Света Троица” в местността „Манастирски дол” от археолози на регионалния исторически музей във Враца. Те не са констатирали нарушения в режима на защитената територия. Археолозите спазват всички изисквания на издаденото им от МОСВ разрешение за работа в резервата, съобщават още от РИОСВ./кмета

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук