Глобиха румънския президент, използвал думата „престъпници“

0
6747

Румънският президент Клаус Йоханис бе глобен от Националния съвет за борба с дискриминацията със сумата от 2000 леи (839 лева) заради това, че е използвал думата „престъпници“, говорейки за политици, които се опитват да дискредитират Националната дирекция за борба с корупцията /НДБК/, съобщи информационният сайт Зиаре.

Става дума за изявление на държавния глава от 15 февруари в разгара на скандал със запаси, внушаващи фалшифициране на доказателства в антикорупционната агенция.
„Имаме скандал в публичното пространство и мисля, че доста хора очакват да изразя мнението си. Нещата могат да се резюмират с няколко думи: едни престъпници правят отчаян опит да дискредитират НДБК“, заяви тогава Йоханис.
Сезирането в Националния съвет за борба с дискриминацията е подадено от електронното издание в областта на правосъдието „Лумя жустицией“ /“Светът на правосъдието“/ през февруари, посочва в. „Гъндул“.

„Не може да се приеме всички в обществото да се наричаме с определения като „престъпник“, „обвиняем“, „подсъдим“, „затворник“, които в цивилизования свят, особено в пространството на ЕС, са смятани за форми на дискриминация, които биха могли да предизвикат включително реакции като омраза и насилие“, се посочва в сезирането.

Президентът Йоханис заяви, че ще обжалва решението на съвета, което според него е политическо.

/монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук