Говорим с извънземни чрез математиката

0
1233

Някои учени смятат, че комуникацията между земляните и интелигентните извънземни трябва да се основава на математиката. Карл Девито, виден математик и професор във факултета по математика на Университета Аризона, предлага да се измисли език, който да е еднакво близък и до двете цивилизации и да комбинира техни универсални разбирания. Първо трябва да привлечем вниманието на извънземните.

„Да се измисли сигнал, който да привлича вниманието и същевременно да показва, че е дело на разум, е голям проблем“, казва Девито. Американският професор дава като примери опитите на известния германски математик Карл Гаус и австрийския астроном от чешки произход Йосиф фон Литров. През 1820 г. германският математик предлага големи площи в Сибир да бъдат засадени с дървета, за да поникне гора, която да бъде графичен израз на Питагоровата теорема. 20 г. по-късно австрийският астроном дава идеята да се подпалят различни геометрични форми в пустинята Сахара. И двамата учени смятали, че такива мащабни послания няма как да не привлекат вниманието на извънземните. Въпреки това идеите им така и не са осъществени.

„Идеята, първо да се привлече вниманието, а след това да се покаже разум, е може би най-добрият начин да се осъществи комуникация. Може би извънземният интелект ще има подобни идеи и ще ни ги покаже“, казва Девито. Той, заедно с лингвиста Р. Т. Оеръл, развива език точно за тази цел – цивилизации от различни съзвездия да могат да си обменят информация относно масата на своите планети, химическия им състав, състава на атмосферата им и още. „Разбира се, този език ще действа при няколко условия“, добавя Девито. А те са – и двете общества да могат да броят и пресмятат, да могат да различават химичните елементи и периодичната таблица, да знаят агрегатните състояния на вещества и да са достатъчно напреднали в химията, че да могат да правят изчисления.

retro.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук