Горанов огласи какви ще са колосалните загуби, ако бъде премахнат плоския данък

0
1250
Ако минималните пенсии се вдигнат на 300 лева, то това би коствало на бюджета около 1,5 млрд. лева допълнително. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов след заседанието на Министерски съвет, съобщава „Монитор“.

Идеята за скока на минималната пенсия е на патриотите и е едно от условията им да подкрепят бюджета.

Ако пък се приеме идеята на социалистите за премахване на плоския данък, това ще доведе до загуби в размер на 1,236 млрд. лева, уточни Горанов.

Така условията, което поставиха БСП и Патриотичният фронт пред ГЕРБ, за да дадат подкрепата си за внесения от правителството в оставка на Бойко Борисов бюджет за 2017 г., ще донесат загуба за над 2.7 млрд. лв. в държавната хазна, стана стана ясно от думите на финансовия министър.

Загубите в бюджета от въвеждането на минимална пенсия от 300 лева биха били 1.5 млрд. лева, а от приемането на прогресивен подоходен данък ще са 1.236 млрд. лева, обясни Горанов.

Според предлаганото от БСП прогресивното облагане върху доходите на физическите лица минималната заплата трябва да е необлагаема, а за сумите над нея да има данък между 10 и 25 на сто за доходите между минималната заплата и 10 хил. лв. За сумите над тази облагането ще е 27%./БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук