Градска железница може да свърже Русе с Букурещ

0
968
Работна среща за градска железница на Русе събра представители на институции. Снимка: Николай Каламов

Градска железница може да свърже Русе с летище Отопени в Букурещ. Това предвижда оптимистичният шести етап на проекта за прединвестиционно проучване, съобщиха от областната управа в крайдунавсикя град.

Жп връзката включва 111 км връзка през гарите Русе пътническа и Разпределителна, Гюргево север и Букурещ – Отопени.

Етапите за разработени от фирма „Гео – Чонов“. Първият ще свързва централна гара Русе – гара Разпределителна – Русе север – КТМ – Мартен с обща дължина 16,434 км и времетраене 39 мин. По трасето са предвидени 13 минути за спиране и престой по гари и спирки и 26 мин. в движение.

Вторият етап включва изграждането на отклонение до Индустриалния парк с маршрут от 3,154 км. През третия етап се предвижда да се изгради 5,9 км връзка на гара Север със северната околовръстна жп линия, Музея на транспорта, Речна гара, гара Запад и гара Долапите.

Четвъртият етап ще удължи маршрута до спирка „Божичен“ – гара Иваново и обратно с дължина на линията 21 км. Петият етап ще добави 16 км от Русе до Гюргево.

В началото железницата ще има 4 дизелови мотриси, които ще превозват до 2400 души в едната посока. Извън натоварените часове може да се отдели мотриса за 300 пътника до Гюргево. Още на първия етап трябва да се изградят 5 нови жп спирки и жп участък преди град Мартен с жп спирка и автопаркинг.

Проектът включва ремонт на 10,2 км железен път на гара Русе север и заводска гара КТМ с елсъоръжения за автоматично управление на движението на влаковете. Очаква се бъдещата инвестиция да съответства на възможностите на държавата, общината и частния бизнес. Точният размер ще се определи с изготвянето на инвестиционния проект.

Очакваната прогнозна цена за първия етап на градската железница е 250 000-300 000 лв. Те могат да се осигурят по програма „Джесика“./труд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук