Градските птици са по-умни от провинциалните, твърдят учени

0
776

Градските птици имат интелектуално надмощие над родствениците си от провинцията, сочат резултатите от проучване на университета McGill, цитирано от Discovery News.

Учените изследвали червенушки от градски и провинциални зони на карибския остров Барбадос. Птиците са преминали през два вида тестове – тестове, оценяващи асоциативното учене и тестове за разрешаване на проблеми. Червенушките също така трябвало да издърпат чекмеджета, за да вземат храна.

“Установихме, че птиците от градските зони не само са по-иновативни при намиране на решения, но и че, изненадващо, градските птици имат по-добра имунна система от провинциалните,” казва водещият автор Жан-Никола Оде. Откритието относно имунната система на градските птици изненадало учените.

Екипът твърди, че приспособяването на хвъркатите създания към градски живот ги е научило по-добре да използват нови ресурси. По време на експериментите градските птици са проявили и повече дързост. В същото време обаче те са показали повече страх от непознати за тях неща в обкръжението им./труд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук