Григор загуби сет, но е на 1/8-финал на US Open (видео + галерия)

0
1577
NEW YORK, NY - SEPTEMBER 03: Grigor Dimitrov of Bulgaria celebrates his win over Joao Sousa of Portugal during his third round Men's Singles match on Day Six of the 2016 US Open at the USTA Billie Jean King National Tennis Center on September 3, 2016 in the Flushing neighborhood of the Queens borough of New York City. (Photo by Michael Reaves/Getty Images)
Поставеният под №22 в схемата Григор Димитров се класира за втори път в кариерата си на 1/8-финалите на US Open. 25-годишният хасковлия надви в третия кръг 36-ия в ранглистата на ATP Жоао Соуса (Португалия) с 6:4, 6:1, 3:6, 6:2. Двубоят бе на Корт №17, а най-добрият ни тенисист вече има две победи от три мача срещу този съперник. Димитров загуби от португалеца в първия кръг на US Open през 2013 година с 6:3, 3:6, 4:6, 7:5, 2:6. През 2015 година Григор се наложи над Жоао Соуса с 2:6, 6:3, 6:4 на турнира в Куала Лумпур.
Григор Димитров на 1/8-финал в Ню Йорк+26
Григор, който достигна до 4-ия кръг на турнира от „Големия шлем“ в Ню Йорк и през 2014 година, ще спори за място на 1/4-финалите по всяка вероятност със световния №2 Анди Мъри (Великобритания). Олимпийският шампион в момента играе с италианеца Паоло Лоренци.Григор пръв трябваше да отразява брейкпойнт в днешния мач. Това стана при 2:2 в първия сет и 30:40. Българинът не трепна и със страхотен бекхенд по правата се измъкна – 40:40. Следващите две точки също бяха спечелени от Димитров и той отново излезе напред в резултата – 3:2. В следващото си подаване Григор отново имаше затруднения. Той първо губеше с 0:30, а после се стигна до 30:40. Последва драматична точка, при която Соуса спря играта, давайки знак, че иска намесата на „Ястребово око“. Системата за видеоповторения показа, че топката на българина е била на линията и това означаваше 40:40, а след това хасковлията удържа подаването си за 4:3. Димитров като цяло не затрудняваше съперника си в сервис-геймовете на португалеца, а при 4:4 българинът пак трябваше да полага огромни усилия, за да не допусне пробив. Този път до брейкпойнт не се стигна, но геймът се оказа доста дълъг, а при 30:30 Димитров отчая противника си с феноменален бекхенд по правата. В десетия гейм за първи път се стигна до дюс при сервис на Соуса, а първият брейкпойнт за българина бе и сетбол. И още първата възможност бе реализирана от хасковлията, който с търпелива и прецизна игра притисна португалеца и Соуса не издържа.

Вторият сет започна отлично за Григор, който взе убедително откриващото си подаване в тази част, а веднага след това си извоюва три поредни точки за пробив при 0:40. Соуса някакси се спаси първоначално, стигайки до 40:40, но при петия брейкпонт в гейма капитулира. Българинът играеше чудесно в тези минути и без особени трудности затвърди пробива за аванс от 3:0. Соуса сложи край на серията на Димитров от 5 поредни гейма, като не даде точка на българина. Това обаче не притесни 25-годишния хасковлия, който отговори с гейм на нула и поведе с 4:1. Пробив на 30 за Григор му даде възможност да сервира за втория сет при 5:1. Григор обърна следващия гейм от 0:40 и по ефектен начин – с ас и след това с бекхенд-уинър по правата, българинът сложи край на втората част.
Григор Димитров на 1/8-финал в Ню Йорк+26
Началото на третия сет не бе успешно за българина, който изигра слаб първи сервис-гейм в тази част и след двойна грешка загуби за първи път от началото на двубоя своето подаване. Българинът имаше 2 точки за мигновено връщане на пробива, но не успя да реализира поне едната и Соуса оцеля, повеждайки с 3:0. В играта на Димитров в тези минути настъпи срив и българинът допусна нов пробив, а малко след това Соуса поведе с 5:0. Григор се събуди и направи серия от 3 поредни гейма, но изоставането му в тази част бе твърде голямо и той загуби сета с 3:6.
Григор Димитров на 1/8-финал в Ню Йорк+26
И в самото начало на четвъртия сет нещата се объркаха за Димитров, който от 30:0 допусна пробив още в първото си подаване в тази част. Димитров опита да върне веднага пробива, но силите му не стигнаха за нещо повече от 40:40 и португалецът поведе с 2:0. Все пак Димитров успя да върне пробива в четвъртия гейм и това му позволи малко по-късно да излезе напред в резултата за първи път в четвъртия сет – 3:2. Последва дълъг и оспорван шести гейм, в който Григор спечели невероятна точка след общо 34 удара по пътя към нов пробив за 4:2. Макар и от 0:30, Димитров успя да се пребори за следващото си подаване и се доближи на гейм до победата при 5:2. При 30:40 в следващия гейм Григор имаше мачбол, но Соуса се измъкна. Последва втори мачбол за българина, а секунди по-късно и трети, който вече бе реализиран и Димитров ще продължи участието си във втората седмица на турнира.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук