Гръмна! Цяла България замръзна: Драма във въздуха със самолета на Бойко Борисов!

0
1379

Правителственият самолет, с който Бойко Борисов пристигна вчера на официална визита в Саудитска Арабия, не е бил допуснат да прелети над Иран.

Затова се наложило „Еърбъс“-ът на Авиоотряд 28 да премине над територията на Ирак, съобщи пред българските медии в Рияд вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, цитирана от БНТ.
Тя бе категорична, че правителственият самолет е притежавал необходимите дипломатически разрешения за полет над иранското въздушно пространство.
Полученият в последният момент отказ за прелитане е необясним и поради тази причина днес във външното ни ведомство в София е извикан временно управляващият иранското посолство у нас.

След като екипажът е получил искането за излизане от иранското въздушно пространство, той се е върнал към Турция и със съдействието на турските власти е получено разрешение за осъществяване на полета над иракска територия, обясни вицепремиерът.
Екатерина Захариева изрично подчерта, че българската страна е имала официално издадено разрешение за преминаване през територията на Иран и за отиване, и за връщане, още преди осъществяването на полета и всякакви твърдения за липса на разрешение и неспазване на процедурите, са неверни и спекулативни.
НА ФОКУС: Ще се сбият ли Саудитска Арабия и Иран? >>
Отношенията между Рияд и Техеран значително се влошиха в последните месеци заради събитията в Сирия и Йемен, в които активно са намесени и двете държави. Това се отразява и на полетите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук