Гърция отваря четири горещи точки за мигранти на островите Лесбос, Хиос, Лерос и Самос

0
939

Гърция ще отвори четири центъра за регистрация на бежанци, така наречените горещи точки, заяви правителствен източник, в момент, когато Атина е под силен натиск да контролира масовия наплив на мигранти към Европа.

Четири от петте такива центрове в Гърция ще бъдат отворени официално до сряда на островите , които се борят да се справят с пристигането на стотици хиляди имигранти, пристигащи от Турция с паянтови лодки, заяви източникът. Центровете се очакваше да отворят в края на миналата година. Всеки от тях ще има капацитет да настани 1000 пристигащи за три дни, по време на които те ще бъдат регистрирани. Ще им бъдат взимани пръстови отпечатъци и ще бъдат групирани на подходящи за предоставяне на убежище и такива, изправени пред евентуално депортиране.

Проверките за сигурност ще се опитат да предотвратят навлизането на бежанци, належаща необходимост, след като двама мъже, проникнали през Гърция като бежанци, извършиха терористичните нападения в Париж. Петият център на остров Кос ще отвори врати малко по-късно. В неделя полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращи на острова, които се опълчиха на плановете да се създаде такъв център.

Премиерът Алексис Ципрас, който ще присъства на срещата на върха на ЕС в Брюксел в четвъртък и петък, е под силен натиск от страна на съседите на ЕС да направи повече, за да се спре неумолимия наплив на имигранти, бягащи от конфликта и мизерията в Близкия изток и на други места. Страните членки на ЕС в петък дадоха на Гърция тримесечен ултиматум да отстрани „недостатъците“ в системата за контрол на мигранти или в противен случай ще бъде изправена пред отмяна на безвизовите пътувания в Шенген./Труд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук