Гърция ще разселва бежанците по необитаеми острови

0
1380

Гърция планира да започне да настанява бежанците на необитаеми острови. Това заяви гръцкият зам.-министър, отговарящ за гражданската защита, Никос Тоскас по време на посещението си на о. Хиос. Тоскас инспектира ситуацията в т.нар. „горещи точки“ на гръцките острови. Междувременно темата за бежанците в Гърция беше пространно дискутирана по време на брифинг в Брюксел, съобщи Български новини.

Говорителят на Европейската комисия (ЕК) Наташа Берто съобщи, че до дни в гръцкия парламент ще бъдат внесени за обсъждане промени в законодателството, според които Турция ще бъде определена като „сигурна държава“. Това ще позволи връщането на пристигащите на гръцките острови незаконни имигранти от Турция.

Тя коментира, че по силата на споразумението между Европейския съюз (ЕС) и Турция на този етап е наложително само Гърция да признае Турция за сигурно място за бежанците.

Турция също трябва да промени законодателството си, с което да гарантира адекватни грижи за бежанците по силата на Женевската конвенция, коментира говорителят на ЕК по време на брифинга, излъчван във видеосистемата на Комисията. Тя допълни, че до края на седмицата в Анкара ще пристигнат европейски експерти, които да наблюдават и подпомогнат този процес.

Междувременно данните на ЕК показват, че споразумението за реадмисия между Гърция и Турция вече се спазва и 76 незаконно влезли в страната мигранти са били върнати в Турция на 24 март, а на 25 март са върнати 71 души.

В лагера край Идомени до гръцко-македонската граница все още се намират 11 хил. души, които очакват повторното отваряне на Балканския маршрут, съобщи още Наташа Берто . Тя потвърди усилията на гръцките власти да ги преместят в лагери с по-добри условия във вътрешността на страната./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук