Даваме 500 евро за бежанец, на пенсионерите – по 150

0
1233

Такова сравнение направи премиерът Бойко Борисов на форум на ЕНП

По 400-500 евро на месец са за плащания на бежанец. Това е в пъти повече от пенсията на един български пенсионер, която е около 150 евро на месец. Такова сравнение направи премиерът Бойко Борисов на среща на кампанийните мениджъри на ЕНП в София.

По думите му, България харчи много пари и усилия, за да докаже, че е истинска шенгенска граница.

„И колкото и да ни е трудно – се справяме. Под ударите на популизма много европейски държави се поддават“, заяви премиерът. По думите му, България е имала този пример със СИРИЗА. „Сега от последните избори, които наблюдавам в Европа, все повече това се развива като политика“, каза той.

Бойко Борисов кментира и квотния принцип на разпределение на бежанци в ЕС, като подчерта, че е трудно тези хора да бъдат държани в държави, в които те не искат да бъдат. „Не знам вие как го обяснихте във вашите държави. Насила никой не можем да задържим в България, или в Румъния, или в Полша, той трябва да желае да е тук. Иначе ние трябва да направим затвори, за да може ние приехме, че ще вземем 1200 души по релокации, но те като не искат да стоят в България, какво да ги правим, насила трябва да ги затворим“, коментира Борисов. По думите му, неслучайно към момента има двама, които са дошли в България по споразумението за релокация и единият е избягал.

Премиерът не подмина и темата за блокагите по бръцката граница, след като по-рано днес превозвачите отстъпиха от намерението си да затворят граничните пунктове по Великден в отговор на едномесечната блокада, наложена от гръцките фермери през февруари.

„Благодарен съм на българските превозвачи, че те отново показаха класа и се съгласиха за тези Великденски празници да не блокират от българска страна границата“, посочи Борисов. „Всеки януари вече близо десет години абсолютно в нарушение на всякакви закони, норми, гръцките фермери затварят международните ни контролно-пропускателни пунктове, по един безобразен начин. Отиват зарязват тракторите на магистралата и по месец и половина блокират пътя“, обясни премиерът.

По думите му, българските шофьори, превозвачи, не само търпят финансови загуби, но и са унижавани, тъй като живеят на границата по три, четири, пет дена докато им „скимне“ да ги пропуснат./кмета

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук