ДАЗД събира идеи за разработване на смартфон приложения за безопасен интернет (ВИДЕО)

0
1141

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) стартира кампания за набиране на идеи от деца, които да помогнат за разработването на смартфон приложения за безопасен интернет.

Това каза председателят на Агенцията д-р Елеонора Лилова при откриването на детската инициатива „Д@!ЗДр, предаде БГНЕС. Мероприятието се прави за първи път заедно с влогър и ютюбъри. Основната тема на събитието е как интернет да бъде безопасен за децата. Форумът изпълни столичната „Асикс Арена“ с деца, родители, представители на държавени институции.

Агенцията за първи път организира подобен форум, който е подкрепен и от еврокомисаря по цифрова икономика Мария Габриел. „Нашето послание е да се спазват правилата във виртуалното пространство, където „живеят” децата ни и където са техните интереси. А най-важното правило е да не правиш това на другите, което не искаш да направят и на теб”, отбеляза Лилова. На въпрос кое провокира ДАЗД да направи тази кампания, тя заяви че възрастните непрекъснато се опитваме да налагаме нашите принципи. “ Всъщност трябва да ги попитаме какво искат- а те искат сигурност, искат да бъдат различни. Затова и ние възрастните се опитваме да сме модерни и различни. Не искаме рестрикции, вярвам, че с наша помощ ще се научат да общуват сигурно във виртуалната среда. Така че – нашето послание не съдържа думата ‘не”, подчерта председателят на ДАЗД.

Послания има и от влогърите. Всеки, по свой начин с авторски клипове призовава да запазим децата в интернет пространството.

Мария Габриел коментира , че Брюксел с политиките си следи стриктно за правата на децата. Самата Габриел е приела тази инициатива като своя мисия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук