ДАЛАВЕРА №1 В ДЪРЖАВАТА: Лъсват схемите и прането на пари на олигарха Прокопиев!

0
1673

Софийска градска прокуратура се сезира относно предполагаеми далавери във фирмата собственост на Иво Прокопиев „Булброкърс“, а като обвиняем е посочен изпълнителният директор на инвестиционния посредник Радослав Рачев.

Всичко това стана възможно благодарение на сигналите от страна на Комисията по финансов надзор и нейния председател Стоян Мавродиев. Именно той бе първият, който повдигна темата за това, че сметките на финансовия регулатор показват щета на бюджета за 87 млн. лв.

По тази гореща тема разгговаряме с шефа на КФН Стоян Мавродиев. 

Интервю на Звездомира МАСТАГАРКОВА

– Г-н Мавродиев, след подаден от Вас сигнал прокуратурата повдигна обвинение на изпълнителния директор на инвестиционен посредник, свързан с небезизвестния бизнесмен Иво Прокопиев? За какво става въпрос?

 – Подаденият от нас сигнал до прокуратурата е за ощетяване на държавния интерес при приватизацията на държавните дялове в „ЕВН България Електроразпределение” АД и „ЕВН България Електроснабдяване“ АД, в резултат на което за държавата са настъпили вреди,изразяващи се в пропуснати ползи, които оценяваме на приблизително 87 млн. лева. След разследване прокуратурата повдигна обвинение на изпълнителния директор на „Булброкърс” ЕАД.

– Какви точно са нарушенията, които сте разкрили? 

Подаденият от нас сигнал е за съмнения за пропуснати ползи за държавата, които оценяваме на приблизително 87 млн. лева. Това е във връзка с продажбата на остатъчните дялове на електроразпределителното дружество ЕVN-България, тези 33% държавен дял.

Ние установихме мащабни пазарни манипулации, водещи до тежка щета на държавния бюджет. Тоест, вместо да бъдат получени определена сума пари по изчисление на нашите експерти, се получиха близо 90 милиона лева по-малко.

За нас това е безспорно извършено престъпление по Наказателния кодекс.

Представете си размерът на щетата: вместо тази огромна сума да отиде в надбавки на пенсии, в здравеопазване, в социални дейности, те всъщност изчезват някъде в частен интерес.

Много големи нарушения са установявани през годините, но мисля, че това е една от най-тежкитеи мащабни схеми, които сме разкривали.

И тук искам да подчертая, че в крайна сметка този резултат – обвиненията, които са предявени от прокуратурата, потвърждава добре свършената от нас работа и е резултат на добрата междуинституционална колаборация заедно с министър-председателя г-н Борисов, който в първия си мандат не направи каквито и да е опити да окаже въздействие. Дори напротив, премиерът даде мнение, че трябва да бъдат разследвани и тогавашният вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков и министърът на енергетиката Трайчо Трайков, срещу които също е подаден сигнал.

Сигналът не беше само срещу инвестиционнияпосредник „Булброкърс“. В крайна сметка нямаше чадър над никого от страна на премиера. Повдигнатото обвинение срещу изпълнителния директор на „Булброкърс” е резултатът от добре свършената работа както на нашите експерти, така и от страна на прокуратурата.

– Преди дни обявихте, че сте подали нови сигнали срещу фирми на Прокопиев. За какво става въпрос?

– След като КФН сезира прокуратурата, която на свой ред повдигна обвинение на изпълнителния директор на „Булброкърс”, КФН подаде в прокуратурата още три сигнала срещу фирми, близки до г-н Прокопиев. Благодарение на сътрудничеството между нас и финансовите регулатори на няколко европейски държави бе разкрито осъществяването на съставите на различни престъпления по Наказателния кодекс.

От нас са подадени сигнали лично срещу г-н Прокопиев и неговите партньори, които контролират и използват активно мрежа от офшорни компании. Международното разследване, продължило повече от година, установи как тези лица, чрез поредица от офшорни компании, през които са минавали милиони евро, в крайна сметка са осъществили множество състави по НК, според нашите експерти.

Това включва щети на миноритарни акционери в публични компании, данъчни престъпления, пране на пари, документи с невярно съдържание, подавани пред различни институции и органи на властта. Аз вярвам в капацитета на прокуратурата и че тя ще свърши своята работа, като повдигне още обвинения.

– Г-н Прокопиев заяви, че изтегля бизнеса си, тъй като разследването на КФН към него било преднамерено. Как ще коментирате това?

– Да се лансират обвинения към КФН в „преднамереност”, е меко казано, смешно. Комисията за финансов надзор е независим надзорен орган, чиято работа се оценява високо както от международни институции като Европейската комисия и Международния валутен фонд, от европейските надзорни органи ESMA и EIOPA, така и от българския парламент.

Нека не забравяме, че въпросният г-н Прокопиев разполага с неограничен медиен ресурс. Използвайки целенасочено своите медии, той води ожесточена кампания – и то от години – срещу институцията КФН и срещу мен като неин председател.

Вероятно не е „щастлив” от факта, че преди аз да поема поста председател на КФН г-н Прокопиев се е чувствал недосегаем и може би се е ползвал с политически чадър, докато откакто аз оглавявам комисията, регулаторът стриктно проверява всички поднадзорни на КФН лица.

Когато прокурор повдига обвинение срещу крадец, може да се предположи, че прокурорът не е обичан от крадеца. По същия начин и надзорът „не е обичан” от поднадзорни лица, глобени за закононарушения и срещу които са подадени множество сигнали в прокуратурата, за извършени от тях тежки престъпления. Въпреки тези нестихващи атаки ние няма да се поддадем на натиск.

КФН разкри една грандиозна схема за ощетяване на държавния бюджет с участието на компанията „Булброкърс”, свързана с него. Както стана ясно тези дни, прокуратурата повдигна обвинение срещу изпълнителния директор на „Булброкърс” Радослав Рачев. Предполагам, че всички разбират, че това са много сериозни и тежки обвинения във финансово престъпление. Фактът, че прокуратурата повдигна обвинения по нашия сигнал, е и безспорно доказателство, че си вършим работата професионално. Тези обвинения опровергават мита, че ние репресираме г-н Прокопиев. Негови, или свързани с този олигархичен кръг компании, не са третирани по различен начин от другите поднадзорни лица от страна на КФН.

– Прокопиев обяви също, че ще се оттегли от борсата…

Що се отнася до гръмко обявеното оттегляне на „Алфа Финанс Холдинг” от капиталовите пазари, ситуацията е тривиална. Конкретно – компанията е свикала общо събрание на облигационерите, с цел да разсрочи за пореден път облигационния заем и да не го погасява в срок.

Но тъй като на общото събрание не се е събрало необходимото мнозинство, „Алфа Финанс Холдинг” е принудена да изплати заема накуп. С други думи, компанията не е имала желание да прекратява дейността си, а просто е искала да не плаща в срок. 

Логичният въпрос е защо след като, според твърденията на кръга „Капитал”, има системен тормоз от КФН спрямо компаниите от групата на „Алфа Финанс Холдинг”, тези компании не са се оттеглили от капиталовия пазар още преди години? Дружествата Соларпро АД, Парк АДСИЦ и УД Алфа асет мениджмънт АД все още продължават да оперират на българския капиталов пазар.

Използвайки ресурса си, групата „Икономедия” има възможността да разпространява публично това, което е удобно на собственика, завоалирайки истината и насаждайки едно или друго мнение, което е различно от действителността.

Към дружествата от групата е упражняван адекватен и навременен контрол и надзор, съгласно приложимото българско и европейско законодателство. Надзорът е еднакъв за всички поднадзорни лица, но благодарение на това, че групата на „Алфа Финанс Холдинг” има медии, става възможно същите при всяка глоба или акт да пишат за това.

Понеже глобите и имуществените санкции имат материално измерение, се интерпретират от групата „Икономедия”като натиск от наша страна. Но наложените от нас принудителни административни мерки, които целят да предотвратят или преустановят сериозни административни нарушения, не се коментират.

Нещо повече, тези принудителни мерки са влезли в сила и дори не са обжалвани от дружествата, което на практика показва своеобразно признание за извършените нарушения, или пък са потвърдени от съда. Въпреки това обаче е налице трайна практика по неизпълнение на тези мерки. А това показва незачитане на закона, надзора и, разбира се, на правилата на честния бизнес.

Просто спекулирането с глоби в медиите е по-популисткият начин да се постигне търсеното внушение. Така че, цялата тази сълзлива мелодрама за прогонени участници от пазара е един добре режисирана постановка. Само че регулаторът на небанковия финансов сектор в страната не се занимава с мелодрами, а върши работа като осъществява солиден и стриктен надзор. 

– За какъв размер на глобите става дума? Толкова ли са сериозни?

Всъщност на фона на общите глоби, наложени от КФН, глобите на свързаните с г-н Прокопиев фирми са малък процент. Под 2 % за шестте години, откакто аз съм начело на КФН. Фирмите, свързани с него, са получили около 70 влезли в сила наказателни постановления. За сравнение, общият брой издадени наказателни постановления от КФН за същия период, е 2714. Тоест, този факт препотвърждава тезата ми, че КФН работи обективно и не проявява специално отношение към никоя от компаниите на пазара.

– Какви резултати очаквате от проверката на активите на пенсионните фондове? Как се надзирава сектора?

– Прегледът на активите на пенсионните фондове ще даде информация за състоянието на сектора към конкретна дата и ще укрепи доверието в него. Консултант по проекта е консорциум от дружества от групата на „Ърнст енд Янг”, а самият преглед ще бъде извършен от водещи одиторски предприятия с признат експертен капацитет и международен опит.

В рамките на прегледа ще се извърши проверка относно наличността и оценката на активите, проверка за  наличие на инвестиции в свързани лица, както и преглед на рисковете, касаещи дейността на пенсионните фондове. На базата на резултатите от прегледа ще бъдат предприети съответни надзорни действия от КФН, в рамките и в съответствие с действащото законодателство. Включително ще бъдат направени и предложения за законодателни промени при необходимост.

Аз смятам, че най-добре за всичко говорят фактите и цифрите. За последните 6 години, в които аз ръководя регулатора, мисля, че най-важното, което трябва да се отбележи е, че няма нито една фалирала компания в нашия сектор, под наш надзор; нито една значима компания, влязла в несъстоятелност, съответно нито един лев бюджетни и обществени средства, похарчени от джоба на данъкоплатците, за да се изплащат средства на граждани по гаранционните схеми и механизми в застрахователния сектор или в сектора на капиталовия пазар.

За сравнение – глобите, влезли в сила в периода 2005 – 2009 година, възлизат на около 5 млн. лева общо. Докато откакто аз съм председател на КФН до сега, са влезли в сила наказателни постановления за близо 20 млн.лева. Тези цифри сами по себе си показват много по-сериозна надзорна и наказателна дейност на фона на предишните ръководства на КФН.  Благодарение на добрата работа на моя екип, за което им благодаря, в тези 6 години ние, въпреки трудната обстановка, въпреки международната финансова криза, въпреки всички големи предизвикателства, работихме и ще продължаваме да работим с чест и достойнство, осъществявайки солиден и стриктен надзор./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук