ДАНС обявила Мурад Хамид за „истинска и сериозна заплаха за сигурността ни“

0
1157

Експулсиране на Мурад Хамид, който представлява истинска, настояща и сериозна заплаха за националната сигурност, както и заповед за недопускането му в страната ни за период от 10 години е постановил със заповед председателят на ДАНС.

Това обяви на извънреден брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка със задържания у нас френски гражданин Мурад Хамид, брат на съпругата на един от братята Куаши, които избиха редакцията на френското сатирично списание „Шарли ебдо”.

По информация на Софийска градска прокуратура (СГП), Мурад Хамид е френски гражданин на 20 години, влязъл е в България на 26 юли в 19:45 с влак, пътуващ от Франция през Сърбия към България. Намерението му е било да отседне с цел туризъм в България за една седмица.

На 28 юли в 1:30 часа през нощта същият се е явил на ГКПП „Капитан Андреево” с намерение да се придвижи в Турция. Българските власти го пропускат, но турските гранични власти са го върнали, тъй като за него имало забрана за влизане в страната за срок от пет години. Хамид е разпознат от турските власти като активен боец на „Ислямска държава”.

В системата ШИС обаче той е обявен за безследно изчезнал от сестра си във Франция и единственото, което е следвало да направят българските власти, е да уведомят френските си колеги.

След като е върнат в България, от Франция постъпва информация с искане за екстрадиция, като според френските власти Хамид е пътуващ боец към „Ислямска държава” и се счита за особено опасен.

Гранична полиция го е задържала за 24 часа. Уведомен е председателят на ДАНС. Същият ден, 28 юли, той е издал заповед за експулсиране на французина, който представлява „истинска, настояща и сериозна заплаха за националната сигурност”, както и заповед да не влиза в България за 10 години.

Междувременно докато е задържан, е издадена и получена европейска заповед за арест от френската страна. В нея се посочва, че лицето е извършвало дейност, свързана с тероризъм и участвало в организирана престъпна група за подготовка на терористични актове.

На 30 юли СГП разпорежда задържането му за 72 часа. На 2-ри август последва задържане под стража, за да е осигурена екстрадицията му. „Той е бил конвоиран от гранична полиция до София и са започнали действия за фактическото експулсиране на лицето”, обясни Арнаудова.

Въз основа на тази европейска заповед за задържане на Мурад Хамид, той е задържан за срок от 24 часа в 5-то Районно полицейско управление в столицата. На следващия ден, 30 юли, СГП разпорежда задържането му за срок от 72 часа. На 2-ри август СГП е поискала задържането му под стража, за да бъде осигурено същинското екстрадиционно производство, обясни Арнаудова. Правилата на експулсиране предвиждат лицето да бъде върнато в Сърбия.

На 2-ри август съдът е взел мярка „задържане под стража”. Тридневен – до петък, 5 август, е бил срокът за обжалване на тази мярка. Тъй като не е постъпила жалба от Мурад Хамид, е влязло в сила определението на Софийския градски съд (СГС) за „задържане под стража”. Същинското екстрадиционно производство, което е инициирано от СГП, ще започне на 10-ти август от 14:30 часа пред СГС.

Арнаудова заяви, че няма информация дали Хамид е имал съучастници и помагачи. „Нямаме информация до този момент поне в рамките на това екстрадиционно производство дали е имало съучастници и помагачи и лица, които са го очаквали”, заяви тя.

По думите ѝ, всички тези обстоятелства винаги са обект на проверка, и ако ДАНС и полицията установят такива факти, те ще бъдат докладвани пред специализираната прокуратура.

Мурад Хамид е пътувал сам, без придружители, с френския си паспорт. „Нямаме данни за това да е използвал различни документи за самоличност”, коментира Арнаудова.

За терориста от „Ислямска държава” Арнаудова изтъкна, че в европейската заповед има снимки на младо момче на 20 години, те са приложени към преписката. Там няма информация дали има криминални регистрации във Франция./нюз

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук