Да загърбим мисленето, че влезеш ли при психиатър си луд

0
1431

Стресът е бичът на 21. век

Психиатърът Цветеслава Гълъбова изрази мнение по повод на опита за самоубийство на гимнастичката Цветелина Стоянова, че прекалената амбиция и високите очаквания могат да доведат до депресивни състояния, които са бичът на 21. век.

„Съвременният бич е стресът, на който сме подложени, и очакванията, които всички имат към нас. Постоянното повтаряне, че трябва да успеем и да бъдем на върха”, заяви тя пред Нова тв. По думите ѝ има начин това състояние да бъде уловено от близките и е важно в такива случаи да има превенция.

„Когато човек е подложен на екстремно натоварване, в зависимост от своя капацитет, той отслабва психически. И в един момент нещо наистина дребно може да го извади от релсите”, коментира Гълъбова.

„Стигмата да се отиде при психиатър все още е актуална. Все още в кабинетите влизат хора, които казват „Какво правя в този кабинет, аз не съм луд!“ Липсата на култура и възпитание е истинският проблем. Когато обичаш някого и видиш нещо в поведението му, което намираш за притеснително, трябва да го кажеш, не е любов да се премълчава. Психиатъра е лекар като вскички останали. Трябва да загърбим това еснафско мислене, че влезеш ли при психиатър си луд“, коментира за Kmeta.bg известен столичен психиатър.

„Загадъчно звучи задълбочаването на болестта на Цвети, за която, без да уточняват каква, говореха Ина Ананиева и Нешка Робева. Стана ясно, че отборът има спортен психолог, който обаче е на повикване и очевидно няма компетенции в психопатологията. По-страшно е, че отборът няма лекар. Имаше времена, когато всички отбори имаха лекари на щат, тези лекари познаваха в детайли състезателите до степен да са напълно наясно с биохимията им. Те участваха в изработването на тренировъчните програми, режимите на спортистите. Освен това тъкмо лекарите много често играеха роля на психолози – спокойно опитваха да адаптират състезателите за следващите състезания“, заяви пред нас лекарят.

„Кой е трябвало да потърси съдействие от психиатър не е ясно. Това момиче е тренирало по 10 часа на ден в последните 6 месеца и не изключвам грешките на ансамбъла в Испания да са повлияли“, каза още психиатърът пред Kmeta.bg.

Припомняме, че нашите момичета останаха четвърти на Световната купа в Гуадалахара в началото на този месец, след като уред бе изпуснат извън терена.

„Спортът много дава, но и много взима, ми каза много отдавна една моя близка. И това, което се случи с Цвети е доказателство… И сега всички коментират защо, как, кога… А тези въпроси трябваше да се зададат много по-рано. Месомелачката „Спорт“ повлече и това дете надолу“, писа във Фейсбук психологът и психотерапевт Добринка Тотева.

„Тези деца, тези, отдали се на „Големия спорт“, са невероятно отговорни, амбициозни и отдадени на това, с което се занимават. И може би Цвети ще накара много хора, които са отговорни за нашите деца в спорта, да се замислят и променят отношението си към тях. Виждаме един много малък отрязък от техния живот и техните постижения ни радват и ни карат да се гордеем… Но…после… или преди това. Всички очаквания, които имат към тях треньори, зрители, близки, самите те към себе си натоварват невероятно психиката. И това натоварване започва още в детска възраст, а тогава никой не се интересува от това“, коментира още Тотева.

„Родители и треньори се фокусират върху постиженията в спорта и никой не се интересува какво струва това на детската психика. И тогава то, детето се справя някак си, то си знае как… А точно това е моментът, в който трябва да се включи специалиста, и точно това е превенцията, за която толкова много говорим. Да се приучи това дете как не само да печели, но и да губи, как да се справя със славата, да е наясно, че спортът е нещо много добро, но не всичко. И не това, че си много добър спортист, те прави достатъчно стойностен и добър човек. Че освен спорт, зала, терен, има и друг живот. И най-вече да се подготви за това, какво се случва с него, ако в един момент спортната му кариера приключи /по някога твърде рано/. Защото повярвайте ми, след като един макар и много голям спортист, приключи своята кариера, много бързо бива забравен. И се оказва, че много малка част от нашите „големи“ са готови за това. Кой работи с тези хора, кой се грижи за тяхната психика, кой се интересува какво се случва с човека? Смея да коментирам, защото съм имала възможност да контактувам в близък план с големи спортисти, оставени в безпътие…Изцедени, използвани, употребени и изхвърлени-да, така се чувстват „големите“. А „Големият спорт“? – Той вече е захапал следващия“, завършва разсъжденията си в социалната мрежа Тотева.

„Трагедията с Цвети от ансамбъла е жестока, не я превръщайте в скандална новина. Не превръщайте Цвети и нейната драма в поредния ужасен и черен скандал. Нека детето да оцелее…“, призоваха от официалната си страница във Фейсбук от Българската федерация по художествена гимнастика.

„Но не – ние сме нация на крайности, безмилостни в това да сме моралисти на клавиатурата и да човъркаме там, където най-малко има смисъл и нужда“, пишат още от БФХГ./кмета

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук