Деветата планета? Астрономи откриха мистериозен обект зад Нептун

0
265

Скритата планета може да се окаже 4 пъти по-голяма от Земята

Астрономи, използващи Vatican Advanced Technology Telescope (VATT), който се намира в Аризона (САЩ), откриха мистериозно космическо тяло отвъд Нептун. 

Обектът е наречен 2021 XD7. Необходими са 286 години, за да извърши един оборот около Слънцето. Учените предполагат, че откритият космически обект е по-малък от Нептун.

Смята се, че новото откритие е доближило експертите до мистериозната планета Девет, за която се предполага, че се крие в самия край на Слънчевата система, съобщава Daily Mail.

2021 XD7 има доста странна орбита. Тя е много по-наклонена настрани от орбитата на Марс или Земята. Учените предполагат, че с помощта на този космически обект ще бъде възможно да се открие мистериозната Девета планета.

Те също така вярват, че орбитите на тези обекти, които се намират по-близо до краищата на Слънчевата система, са засегнати от гравитацията на мистериозната планета.

Експертите твърдят, че тя може да е 4 пъти по-голяма от Земята, а масата й надвишава масата на нашата планета с 10 пъти. Само такива размери могат да обяснят защо ледените тела отвъд Нептун имат такава траектория на полета.

Има също така предположения, че Планета Девет има огромна орбита. За един оборот около Слънцето може да са необходими 10-20 хиляди години.

През 2021 г. астрономите обявиха, че може да има друга планета на разстояние от 75 милиарда километра от Слънцето. Обсерваторията Вера Рубин, която ще започне работа едва през 2023 г. в Чили, ще може да помогне по този въпрос.

Превод: БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук