„Дейли мейл“ огласи секретни данни за опасността от ядрен тероризъм

0
1420

Все още има достатъчно суровина за 20 000 оръжия, които да превърната експлозията в Хирошима в детска игра

Лидерите на 50 от големите европейски държави ще се съберат на 31 март във Вашингтон, за да дискутират заплахите от ядрения тероризъм в света. Това оповести шефът на международната агенция за ядрена сигурност Юкиа Амано, цитиран от „Дейли Мейл“. Според секретни данни в света все още има достатъчно плутоний и уран, с които да се направят 20 000 оръжия, които да направят експлозията в Хирошима да изглежда просто като фойерверк.

Терористите от Брюксел са изали знанията, уменията и желанието да направят радиоактивна бомба. Те са създали план да откраднат радиоактивен материал от АЕЦ-а, където непосредствено след атентатите от 22 март беше отнет допускът на 11 души, заподозрени, че помагат на терористите, пише  още в. „Дейли мейл“.

Братята Халид и Ибрахим Баркауи, които се взривиха на летището и в метрото в Брюксел, са следели и снимали в продължение на дни шефа на белгийската ядрена програма. Предполага се, че се замисълът им е бил да го отвлекат и да го накарат да ги пусне в една от двете белгийски АЕЦ-а. В храстите край дома му са намерени скрити камери, в които са съхранени 12 часа запис. По неизвестни засега причини терористите са променили намеренията си и са се насочили към метрото и летището, допълват от epicenter.bg.

Според очевидци камерите били поставени от двама души, които се придвижвали с автомобил с изгасени светлини.

Експерти казват, че ако терористите бяха ударили там, това би причинило истински апокалипсис в Европа. Централата се намира в гъсто населен район на около 100 км от границите на Германия, Франция, Холандия и Люксембург.

Веднага след кървавата баня в Брюксел от 22 март, стана ясно, че на 11 работници от АЕЦ „Тианж“, на около 80 км от Брюксел или около час път с кола, са били отнети пропуските по подозрения, че са били съучастници на терористите и са щели да им помогнат да откраднат радиоактивен материал или да им дадат достъп до обекта. Край централата веднага бяха разположени и войници, които да охраняват трите й реактора. /БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук