Денят ще бъде облачен, дъждовен и ветровит

0
40

В Източна България е обявен жълт код за силен вятър

Днес преди обяд на места главно в Западна България ще има валежи от дъжд, а около и след обяд в Централна и Източна ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места там ще превали, в отделни райони с гръмотевици. След обяд облачността от запад ще се разкъсва и намалява. Ще духа умерен, в източната половина на страната – силен вятър от юг-югозапад. Предупреждение за опасно силни пориви със скорост до около 90 км/ч е обявено в областите Бургас, Варна, Добрич, Шумен, Разград, Търговище, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали.

След обяд вятърът ще отслабва и в повечето райони ще се ориентира от северозапад. Дневните температури ще продължат да се повишават и максималните ще бъдат предимно между 20° и 25°, по-ниски ще останат по Черноморието, в София – около 20°.

В планините в Западна България на места преди обяд ще има валежи от дъжд, над 2300 m – от сняг, но до около обяд ще спрат, облачността ще се разкъсва и намалява. Над планините в източната половина на страната около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има валежи от дъжд, на места придружени с гръмотевици. Ще духа силен, по-най-високите части и бурен югозападен вятър, който след обяд ще отслабва и ще се ориентира от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 13°, на 2000 метра – около 6°.

По Черноморието около и след обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има валежи от дъжд, на места придружени с гръмотевици. Ще духа умерен и силен югозападен вятър, който след обяд ще отслабва и по-късно през деня ще се ориентира от северозапад. Максималните температури ще бъдат от 15° по северното крайбрежие до 19°-20° по южното. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Атмосферното налягане ще започне да се повишава, но ще остане по-ниско от средното за месеца.

Слънцето в София изгрява в 6 ч. и 15 мин. и залязва в 18 ч. и 48 мин. Продължителността на деня е 12 ч. и 32 мин. Луната в София залязва в 8 ч. и 38 мин. и изгрява в 22 ч. и 13 мин. Фаза на луната: три дни след пълнолуние. /НИМХ/

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук