Ден преди евродоклада партиите в управлението се надпреварват с искания за оставката на ВСС

0
308

„Призоваваме Висшия съдебен съвет да се саморазпусне. Считаме, че след поредицата от публични скандали, които произведе сегашният му състав, той не може повече да се ползва с обществено доверие“, така започва декларацията на парламентарната група на ГЕРБ, изчетена от председателя й Цветан Цветанов по време на брифинг в НС.

„Кадровият орган на съдебната система не може да изпълнява функциите си, които са му поверени по закон. Вместо това членовете на ВСС се занимават с проблеми с помежду си. Правят се опити за търговия с влияние. Убедени в реформата на съдебната система, ние подкрепихме промените в Конституцията. Призоваваме за политически консенсус и ясен график, в който да се осъществят промените в съдебната система. Антикорупционният закон, изменените в НК, по-малко формализъм, ограничаване на възможностите за връщане на дела, изработване на законопроект за мерки срещу тероризма. Тези актове да се изготвят от Министерския съвет, а след това ГЕРБ ще ги подкрепи в парламента“, прочете Цветанов.

Веднага след него на трибунката застана съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски.

„Току-що ПГ на Реформаторския блок взе единодушно решение, че искаме оставката на ВСС. Това е позицията на целия РБ. Утре, в нарочна декларация, ще изнесем нашите мотиви, както и очакванията ни в областта на съдебната реформа и антикорупционното законодателство“, каза Зеленогорски.

Преди това Цветан Цветанов уточни, че ако сегашният ВСС се саморазпусне, ще работи в оставка до избирането на нов, което ще стане след корекциите в Закона за съдебната власт.

Очаква се АБВ и Патриотичния фронт също да излязат с позиции по казуса по-късно днес или утре. Именно в сряда Европейската комисия ще оповести мониторинговия си доклад за напредъка на България в областите на вътрешния ред и борбата с корупцията./Труд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук