Депутатите приеха закона за горивата

0
1683

Депутатите окончателно приеха проектозакона за горивата, съобщи БНР. С новия закон от малките фирми ще се изисква да имат уставен капитал от поне 20 хил. лв. За по-едрите търговци сумата, която ще се изисква е 1 млн. лв.

Народното събрание взе решение земеделските производители да съхраняват до 50 куб. метра цистерни, земеделските машини да могат да се зареждат с до 80 литра гориво във вътрешен обект, извън бензиностанциите

Новият Закон за горивата влиза в сила половин година след като бъде обнародван в държавен вестник.

Законът да влезе в сила след „зелена светлина“ от Европейската комисия, поиска Христиан Митев от НФСБ. Предложението му обаче не получи подкрепа.

„Смятам, че с подобно предложение, имаме макар и някакъв минимален шанс да избегнем наказателната процедура, която иначе неминуемо ще се стовари върху нашата страна и българските данъкоплатци“, заяви Митев и допълни, че българите отново ще плащат за грешките, които се допускат в НС.

Припомняме, законопроектът за горивата предизвика множество протести.

Първо срещу проекта излязоха земеделците, които видяха удар срещу себе си в текстовете. Заплашиха с протест и потърсиха съдействие от премиера Бойко Борисов. Емил Димитров промени текстовете, които ги притесняваха. Тъкмо те бяха укротени и срещу проекта скочиха малките бензиностанции. 

Търговците на горива и собствениците на малки и средни бензиностанции протестираха пред сградата на Народното събрание. Те обвиха новия закон за „убиец“ на бизнеса им. В тяхна подкрепа застана вицепремиерът Валери Симеонов, който видя лобизъм в закона в полза на големите играчи на пазара.

От ГЕРБ бяха предложени сериозни поправки и допълнения към Закона за горивата, които обаче не бяха приети. По-късно Валери Симеонов се закани, че НФСБ ще сезира ЕК и ще поиска нотификация на Законопроекта за горивата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук