Депутатите приеха закона срещу бурките след купища изговорени глупости

0
1260

Дeпутатите приеха закона срещу бурките на първо четене, след като си удължиха работното време и изговориха купища глупости в пленарната зала.

В началото на дебатите депутатът от ДПС Хамид Хамид се опита да отложи гледането на нормативния акт, но колегите му отхвърлиха тази идея. Вносителят пък, Красимир Каракачанов от ВМРО, изобщо отсъстваше от залата.

Д-р Тунджер Кърджалиев от ДПС изнесе просторна лекция на тема какво е глава, къде се намира, какво е лице и за какво служи, след което продължи с предупреждението, че така скоро ще се стигне до забрана на всякакъв вид религиозни облекла и ритуали, включително и на преклонението пред чудотворни икони.

Кърджалиев настоя, че този закон се приема заради 30-40 жени в Пазарджик и ако във Франция има такива разпоредби, това е, защото там те са 40 000 и нарече проблемът несъществуващ и измислен. Според него това е „арогантна практика, която освен досаден популизъм, издава и ксенофобия“.

Лютви Местан пък взриви залата, като, бранейки бурките, цитира откъс от „По жицата“ на Йордан Йовков за забрадките на българките. И заяви, че би подкрепил закон, според който всички български и чужди граждани трябва да са длъжни да идентифицират самоличността си чрез показване на лицето си.

Депутатът Васил Антонов от БСП пък припомни, че от въвежданите сега правила против носенето на бурките е започнала революцията на Ататюрк, с която и ние се гордеем като съседна държава. И призова всички български жени да се гордеят и да показват своята осанка.

Колегата му Таско Ерменков обясни, че в случая не става дума само за бурки, а за маски на футболни хулигани и на протестиращи, каски на рокери и други атрибути, прикриващи самоличността, които в определени случаи застрашават националната сигурност.

В крайна сметка депутатите приеха закона, в които се урежда носенето на дрехи и аксесоари, закриващи лицата, а същинските дебати очевидно ще се разгорят при второто четене./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук