Депутатът Янко Янков за „заплахата от Москва“, ще ни нападнат ли и има ли опасност от световна война!

0
1365

Янко Янков е депутат от ДПС и член на парламентарната комисия по отбрана. Той разкри ексклузивно пред ПИК каква политика трябва да води България спрямо НАТО и Русия, има ли реална заплаха за страната ни откъм Русия, къде е най-уязвима националната ни сигурност, дали Русия ще нападне България и дали ще има война Русия – НАТО.

 – Г-н Янков, има ли някаква невидима опасност за сигурността на страната ни, защото реакцията на президента, премиера и военния министър, които извънредно дадоха общо изявление, беше изненадваща?

– Тази реакция беше повече от липса на координация, отколкото от някакви други реакции. България трябва да инвестира в своята сигурност. Ние сме член на НАТО и наша отговорност – на политиците и на институциите, е чрез ефективното, пълноценно интегриране на България в алианса да осигурим сигурности спокойствие на българските граждани и целостта на българската територия.

Ние сме и част от територията на Европейския съюз и един от най-важните ни проблеми е потокът от бежанци, която смятам, че няма да намалее и дори има опасност на моменти да ескалира.

– Какво може да го ескалира?

– Нали виждате, че понякога това става спонтанно и непридвидимо. В Сирия неща още не са ясни. Ирак, Афганистан – изобщо в Африка ври и кипи. Ситуацията в Украйна също не я изяснена.

Беше казано и явно това е информация от нашите специални служби, че Черно море също може да бъде територия, която да получи интензивен поток бежанци. От тази гледна точка трябва да си охраняваме добре територията. Това ни мотивира да подкрепим изработването на два нови патрулни кораба.

– А трябва ли да откликнем на инициативата на Румъния за създаването на обща флотилия срещу Русия?

– На мен лично не ми стана ясно какво е желанието на румънците. Румънският премиер непрекъснато уточняваше нещо. При нас президентът – също. Не можах да разбера кой какво е казал и какво иска да каже. Затова може би ние ще имаме в нашата комисия по сигурност и отбрана такъв въпрос към министъра на отбраната. Ще се наложи да го повикаме специално.

Но от друга страна не бива да се намесваме безкрайно и в работата на изпълнителната власт. Ние започнахме непрекъснати опити за контролиране на институциите. За да може всеки да си носи отговорността за това което прави, трябва да има и свободата да го прави. Всичко, което се прави съвместно с НАТО като проекти и действия е отговорност на Министерски съвет и всъщност на Министерството на отбраната и на министъра на отбраната.

– Едва ли премиерът каза случайно, че ако негови министри са поемали такива ангажименти, ще прати тях на корабите да воюват.

– Това е изключително болезнен въпрос за България – счита се, че всяка една инвестиция в сигурността по отношение на НАТО е насочена срещу Русия. Това е спекулация, защото ние определено изоставаме в модернизацията на въоръжените сили, в капацитета им. Ние имаме драстична нужда от модернизация и от подобряване на техниката.

– В случая с Румъния обаче става дума за участие с жива сила. Трябва ли да приемем това предложение?

– За да ви да мнение по този въпрос, трябва да видим какво е конкретното искане. Ако това е някакво съвместно учение, което тренира боеспособности във военноморските сили на двете страни за ефективни действия в случай на нужда, е едно. Ако това е постоянно формирование, което трябва да бъде създадено по необясними причини, без да имаме някаква реална заплаха в момента, е съвсем друго.

–  Първанов заяви, че всичко това ще се използва за навлизането на Турция в Черно море за действия насочени срещу Русия. Вие имате ли такава информация?

– За да се влезе в Черно море, задължително се минава през Босфора. Босфора се охранява от НАТО. Основният фактор, който изпълнява тези функции, е Турция. Ако има някакви съвместни действия на НАТО, в тях безусловно ще участва и Турция.

Такава риторика се използва за насаждането на негативизъм към определени държави. Едни срещу Турция, други срещу Русия, трети срещу САЩ. България има нужда от приятели. България няма нужда от врагове. Ние сме партньори с Турция, за нас е стратегически важно Турция да си държи бежанците там.

– Но отказа да приеме 200 бежанци, които им връщаме обратно.

– Не приема бежанци, които са минали нелегално.

– Значи не е прекратила споразумението с ЕС?

– Не е, разбира се. Там има 2 300 000 бежанци. На нас ни трябва интензивна добронамерена комуникация в съответствие с интересите на България. Като малко държава, изключително исторически обременена, исторически изключително емоционално свързана с други държава и с ицключитена нужда от перспектива за бъдещето на младите хора по отношение на демокрацията и на ценностите, които човешката цивилизация е постигнала.

Тези всички бежанци бягат, за да отидат в страните, които са с изключително високо качество на живот и демокрация. Да, във Франция демокрацията донесе определени негативи, които те си отчетоха като грешки, но не фатализират нищо.

В гетата, в които сме сложили определена част от българската нация, могат да ни донесат френски проблеми, защото животът там няма нищо общо с живота отвън като правила. И това е отговоност на всички българи, на цялата държава и на  всички институции. Ако оставим нещата така, ликвидираме бъдещето на децата си.

– Съществува ли реална заплаха за България откъм Русия, че се налага някои фактори у нас да заемат позиция на ястреби?

– Ако правим сравнение само между България и Русия, това е все едно да срамняваш слон с мишле. Но България вече не е само България. България е НАТО, цялата система. Русия никога няма да нападне България. А война можду Русия и НАТО е краят на света. Локални конфликти ще има. Ние като политици, като хора, които се занимават със сигрност, трябва да направим така, че локалните конфликти да бъдат встрани от България. С тая политика, която провеждаме в момента, можем да си предизвикаме много по-опасен конфликт вътре в държавата, отколкото някой отвън да ни заплашва. Минал някакъв самолет близко до нас и ние изпадаме в паника.

Ние трябва да си охраняваме пространството, имаме ядрена централа, но да твърдим, че Русия персонално ще заплашва България, това е смешно.

– Адекватен ли е военният министър на тази много критична в момента ситуация не само за България, но и за света?

– От всичко, което се говореше, не можах да разбера кой какво е казал и към кого беше критиката. Може би това не трябваше да се презентира пред обществото, защото това, което се случва в крайна сметка е, че всички съгрешихме и всички станахме непотребни – сериозен спад на доверието към институциите и политическата система. Но за да дам окончателен отговор, трябва да съм наясно кой какво е направил. Само, че не знам. Но ние ще си го изясним и, ако пак ми зададете този въпрос, обещавам да ви отговоря./PIK

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук