Депутат от ДПС ексклузивно пред медията ни: Бойко Борисов ще отстрани министър Петър Москов!

0
1492

Д-р Хасан Адемов е депутат от ДПС в последните четири народни събрания. Бивш министър на труда и социалните грижи, един от най-големите наши експерти в здравеопазването и сферата на социалните грижи. Роден е през 1953 г. в Исперих. По професия е лекар анестезиолог.

Медията ни го потърси за коментар за случващото се в здравеопазването и предстоящата конференция на ДПС.

Интервю на Петър БОЙЧЕВ  ,ПИК

– Г-н Адемов, в здравеопазването по почти единодушна оценка на специалистите цари хаос. Лекарите не подписаха Рамковия договор, Конституционният съд отхвърли на практика здравната реформа, но премиерът дава висока оценка за работата на министър Москов. Как ще коментирате този факт?

– Ние отдавна сме заявили, че определени структурни, бих ги нарекъл дори дизайнерски характерискитки на управляващото мнозинство, правят възможна тази подкрепа на г-н премиера към политиката на министър Петър Москов. Има сключено споразумение между Реформаторския блок и ГЕРБ. Смяната на министър Москов ще предизвика допълнителни сътресенияа. Виждате, че смяната на един министър води винаги до големи проблеми в този кабинет. Справка  – това което се случи с оставката на министър Танев и назначението на Меглена Кунева. Въпросът дали да си отиде Москов е изцяло в ръцете на премиера. В крайна сметка обаче ще дойде един момент, когато това което се случва в сектора, ще накара премиера да промени решението си и да осводи Петър Москов. Но ще бъде късно.

– Според Вас как могат да се решат проблемите в здравеопазването? Очевидно оставката на министъра е част от решението.    

– Ние от ДПС още в началото на мандата му поискахме оставката заради изцепките. Всичко това, което трябваше да се случи в сектора по плановете на министър  Москов, закъсня безвъзвратно във времето. Има поне два артгумента, които развенчават мита за здравната му реформа. Първо – ползва се с тотално недоверие от съсловието. На последния събор Българският лекарски съюз не прие предложеният от него национален рамков договор. На второ място, по-голямата част от законите, и подзаконовите нормативни актове, бяха атакувани и отвхърлени по съдебен път. Конституционният съд на практика не прие гръбнака на реформите на Москов, обяви ги за противоконституционни.  Друга голяма част от наредбите са в съдебни процуедури. Това означава че капацитетът на администрацията на министъра е меко казано на твърде скромно ниво. На второ място всички тези наредби, които произтичат от променените закони, трябваше да бъдат готови до края на миналата година. за да може до февруари да бъдат сключени договорите с болниците. Нищо подобно не се случва. Сега по закон остава да действа стария рамков договор. Надзорният съвет на Здравната каса е взел решения, които са публикувани на сайта за публично обсъждане.  Моето притесннение обаче е, че там са нарушени много закони.  Оказва, че всички отхвърлени от съда идеи на г-в Москов, по един недостатъчно коректен начин, заобикаляйки съдебните процесури, влизат в т. нар. „служебен рамков договор”. Т.е. търси се панически начин проблемът със съда да бъде решен не по правилата.

– Как оценявате поведението на ДСБ – хем в опозиция, хем във властта?

– Това е един от големите проблеми на управляващата коалиция., защото това поведение на ДСБ, както и да се опитват те да го обясняват, при всички положения  създава усещането за нестабилност на управляващата коалиция. А  знаете че г-н премиерът, в контекста на международната ситуация в Европа, бежанската криза, много държи на стабилността. ДСБ обаче с това си двойнствено поведение  ерозира усещането за стабилност.

– Какво очаквате от предстоящата конференция на ДПС?

– Очаквам първо да изберем оперативния председател на Движението. Второ, да набележим мерки, които да подпомогнат на нашия избирател в борбата му за насъщния. Защото през годините, заради проблемите на прехода, той пострада изключително сериозно, безработицата е голяма. Затова се насочваме и ще се опитаме да наложим нови модели на малки стопанства,  на дребен и среден бизнес, за да може нашият избирател да се справи със ситуацията, в която се намира.

– Казвате нов председател, но почти всички структури поискаха това да е почетният председател Ахмед Доган…

– Няма човек от ДПС който да има колебания или съмнения около въпроса кой е лидер на Движението. Естествено това е основателят и иделогът г-н Ахмед Доган. Що се отнася до това възможно ли е той да се върне като оперативен председател на ДПС, всеки който го познава добре знае, че когато той каже нещо държи на думата си. С други думи – няма такава възможност.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук