Деца – патриоти по стъпките на Ботев, БДЖ развали удоволствието им

0
1314

Висят два часа на Драгичево, железницата без резервен локомотив

Георги Аргиров

Млади деца – патриоти от Петрич изживяха невероятно удоволствие, което бе помрачено от нелепа авария с локомотив. Любителите на преходи и планински катерения от клуб „Млад планинар“ в Петрич преживяха неприятна случка, прибирайки се от преход до връх Околчица, посветен на Ботев – подвигът му и трагичната му кончина. На село Драгичево бързият влак от София за Петрич аварира, локомотивът се развали и се наложи децата и пътниците да чакат, докато се отстрани повредата. И тук пролича немарливостта и липсата на пари в БДЖ.

В продължение на два часа – от 17.40 до 20.00 пътниците чакаха нова машина да дойде, за да може влаковата композиция да продължи пътя си. ПРОСТО БДЖ НЯМА ДОСТАТЪЧНО НАЛИЧНИ ЛОКОМОТИВИ, КОИТО ДА БЪДАТ НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ ПРИ ВЪЗНИКНАЛИ АВАРИИ. ТОВА ПОИЗНЕРВИ ПЪТНИЦИТЕ.

Тези, които бяха за по-близки разстояние – Перник, Радомир, Кюстендил се прехвърлиха на други влакове, като успяха да се приберат или хванат връзки /влакови/, за да могат да се приберат по домовете си. Но пътуващите са Благоевград, Сандански, Петрич нямаха този късмет. Но това не помрачи настроението на младите планинари и техния ръководител – планинският спасител Иван Траянов. На самата гара се разиграха сценки, игри, дори и музикални изпълнения. Така стана ясно, че подрастващите ученици от 2-ри до 8-ми клас знаят наизуст песента „Тих бял Дунав се вълнува“, коронованата за химн на Петрич песен „Петрич, Петрич, чуден южен край“ и много други. През май 1876г. разбирайки новината за Априлското възстание, Христо Ботев организира и повежда 200 четници. От Гюргево, Румъния се качва с част от четата на кораба „Радецки“, а ден по – късно слизат на българския бряг.

От Козлодуй четата на Ботев се отправя към Балкана, минавайки през десетина села. Четата води няколко боя с преследващите я турски башибозук и аскер. На 1 юни 1876г. е последният тежък бой – привечер, след сражението куршум пронизва поета – революционер Ботев. Това се случва под връх Околчица във Врачанския балкан. Този 120 километров път от Козлодуйския бряг до вр. Околчица, 24 „Млади планинари“ извървяха от 27 май до 2 юни включително, вземайки участие в 70–ти Национален туристически поход „

По пътя на Ботевата чета” посветен на 140 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета“, обясни ръководителят на групата Иван Траянов. Походниците са тръгнали от м. „Речка”, преминали през м. „ Ботева поляна”, посетили са лобното място на Христо Ботев в м. „Йолковица”, където им е била изнесена екскурзоводска беседа, продължили са по пътя на Ботевата чета и успешно са изкачили връх „Околчица!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук