Диария при детето – какво да правим?

0
1392

Диарията се характеризира с увеличаване броя на изхожданията, които придобиват водниста или кашава консистенция. Тя може да има разнообразни причини. В детска възраст най-често се причинява от вируси, като на първо място стои инфекцията с Ротавирус. Обикновено този тип хранителни разстройства продължават от няколко дни до 1 седмица.

Какво да предприемем, ако детето има диария?

1. Новородени и бебета до 1 годишна възраст

Признаци за задълбочаваща се дехидратация са жаждата и намаленото количесатво на отделената урина. Това обаче са късни стигми на обезводняване и не трябва да се изчаква те да се появят.

* Ако кърмите бебето, не спирайте кърмата, а слагайте детето по-често на гърдата. В началото може да му предлагате да суче на 10 минути, като редувате двете гърди.

* Ако храните детето с адаптирано мляко, увеличете броя на храненията, за да се възстановят загубите.

* Ако бебето все още не получава достатъчно течности от формулата или от кърмата и дехидратацията продължава, е необходимо да се консултирате с лекар за нуждата от включване на орален рехидратиращ разтвор. Тези разтвори съдържат електролити, които са жизнено необходими за протичане на метаболитните процеси в организма. Нужното количество на оралния рехидратиращ разтвор варира от 50 до 100 мл/кг в зависимост от степента на обезводняване.

* Ако детето е захранено, може да му предложите смачкан банан или картоф.

2. Деца над 1-годишна възраст

* Уверете се, че детето приема достатъчно течности. Най-добре е то да ги получава често и на малки глътки.

* Не ограничавайте количеството на предлаганите течности. Неподходящи са плодовите сокове, тъй като те съдържат много прости въглехидрати за сметка на по-малкото количество електролити.

* Зърнени храни, смесени с вода също могат да се използват за възстановяване на водно-електролитните загуби.
Ако детето все още не получава достатъчно течности, е необходимо да включите орални рехидратиращи разтвори.

* Най-подходящите храни са лесно смилаемите такива. Това включва ориз, паста, сухари, варен картоф, банан, бисквити, солети. Не ограничавайте приема на храна на детето. Проучванията са показали, че при деца, които са захранвани с лесносмилаеми храни, диарията продължава по-кратко време.

* Трябва да се избягват храните, които съдържат големи количества прости захари.

* Не давайте на детето антимотилитетни препарати за диарията, тъй като те могат да задълбочат проблема.

* Грижете се за кожата на седалището на детето, която остава под пелените. Много често по време на диария се появява дразнещ обрив.

* Спазвайте добра хигиена – необходимо е да измивате, както Вашите ръце, така и тези на детето след всяка смяна на пелените и преди всяко хранене.

Кои са алармиращите симптоми, при които да потърсим лекарска помощ?

* При поява на кръв или слуз в изпражненията;
* При поява на признаци на обезводняване. Това включва повишена жажда, както и рядко уриниране с по-тъмен цвят на урината;
* При диария, съпровождана от температура;
* Силни коремни болки;
* При засилване и зачестяване на оплакванията./puls

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук