Диетолог съветва как да подготвим организма си за прехода от лятото към есента

0
1343

Трябва да подготвим организма си за прехода от лятото към есента чрез подсилване на клетъчния и на хуморалния имунитет. Това каза проф. д-р Донка Байкова, специалист по хранене и диететика, пред „Фокус“.

„Клетъчният имунитет означава, че кръвотворението трябва да бъде активизирано в посока производството на т-лимфоцитите – онези клетки от белия кръвен ред, които се синтезират от тимуса и които отговарят за борбата с болестотворните агенти. Хуморалният имунитет пък това са имунните тела – антителата, които представляват синтез на специфични белтъци в организма на човека. И в двата случая говорим за изискване на пълноценна белтъчна храна“, обясни тя.

Проф. Байкова уточни, че подходящи храни за есента са белтъците от натурален произход – млечни продукти, чисти меса (без сланина), риба и яйца, както и всичките им растителни алтернативи като бобови растения, варива, ядкови плодове, пълнозърнести храни и семена.

„За повишаване на имунната устойчивост през есенно-зимния период трябва да включим в менюто си и кисело мляко, кисело-млечните напитки, несолени туршии и ферментирали зеленчуци заради наличието на пробиотици в тях. Подходящи са и чесънът, червените люти чушки, гъбите, прополисът и всички билкови растения. А един продукт, който спомага конкретно за преодоляване на различията лято и есен, е чаят от ехинациея“, каза още тя.

По думите й през този период не би трябвало нито да се преяжда, нито да има свръх консумация на алкохол, защото това натоварва метаболизма и поне за 48 часа го лишава от имунни защитни функции – т.е. нарушава имунитета. От менюто си през есенните месеци трябва да изключим мазните храни, алкохолните напитки и храните с по-голяма технологична обработка като колбаси и консерви.

РЕДАКТОР: ДЕНИЦА РАЙКОВА

Actualno.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук