Димитър Талев „навъртял” ток за 10 бона след смъртта си

0
7102

Родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп, Македония, останала без ток. Преди месец служителите на енергото в града, придружавани от полиция, нахлули в имота и изтръгнали двата електромера, които го захранвали с електричество. Причината била, че на същия адрес имало неплатена сметка в размер на 5000 евро, за която настоящите стопани не знаели.

Семейство Ачковски, които се сдобили с къщата, плащали редовно задълженията си съм ЕРП-то. Според тях колосалната сметка е начислена още преди те да се пренесат в имота. Тъй като нямали нужните средства, за да погасят дълга и да им пуснат отново електричеството, решили да зарежат постройката и да се преместят в по-малко жилище, където поне да изкарат зимата на топло. Семейството разказва, че е пуснало писмено предложение до съответните органи в България, в което молят къщата на Талев да бъде откупена от държавата. Вече седма година не получавали нито положителен, нито отрицателен отговор на молбата си. Въпреки че са ремонтирали козметично родния дом на автора на „Железният светилник“ неведнъж, техните опасения са, че той може да бъде съборен, преди родните институции да реагират. Ачковски обясняват, че не държат да продават жилището си на всяка цена, защото купувачи в Македония щели да се намерят, а искали то да бъде взето и стопанисвано именно от България.

Къщата е от 20-те години на миналия век, а допреди 5 лета е била посещавана дори от туристи. В емблематичния роман „Железният светилник“ е описана като дома на Глаушеви – главните герои в книгата. На същата улица, но три къщи по-нагоре, пък се намира домът на Ния от най-популярния роман на класика. /ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук